Skip to main content

Στον αέρα για 4 μήνες 120.000 ωφελούμενοι και εργαζόμενοι στις Δομές

Σταματά οριστικά η χρηματοδότηση των Δομών Φτώχειας από το ΠΔΕ - Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους - Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Στο νέο ΕΣΠΑ εντάσσεται από 1η Νοεμβρίου η χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, μετά το τέλος και της τρίτης παράτασης από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αποφάσισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Ως εκ τούτου, η διαχείριση των συγχωνευμένων Δομών Φτώχειας περνά στις Περιφέρειες ανά τη χώρα.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν στη Voria.gr εργαζόμενοι στις Δομές της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτεί ένα κενό τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, έως ότου ολοκληρωθεί η συγχώνευση, με αποτέλεσμα να μένουν κυριολεκτικά στον αέρα περισσότεροι από 120.000 ωφελούμενοι από το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, αλλά και περίπου 1.100 εργαζόμενοι. Εκφράζουν, μάλιστα, την ανησυχία τους για τους ωφελούμενους από την παροχή συσσιτίων και τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία ανέρχονται σε 79 πανελλαδικώς, αφού η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού έρχεται μόλις 20 ημέρες πριν την οριστική διακοπή της χρηματοδότησης.

Οι Κοινωνικές Δομές ανά την επικράτεια ανέρχονται σε συνολικά 256, συνεργαζόμενες με 66 δήμους, των οποίων ο πληθυσμός ξεπερνά τις 50.000 κατοίκους, κριτήριο που απαιτείται για την ανάπτυξη των ανωτέρω δραστηριοτήτων, όπως αυτό της ύπαρξης παρεμφερούς ΜΚΟ. Στις Δομές, οι εργαζόμενοι ανά τη χώρα ανέρχονται στους 1.112, ενώ οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τις 120.000. Ένας αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, για μια χώρα που, εν μέσω κρίσης, μαστίζεται από τη φτώχεια.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι Δομές, εν όλω 20, δραστηριοποιούνται σε τρεις δήμους. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκέων και Παύλου Μελά. Σε αυτές απασχολούνται 92 νέοι επιστήμονες – εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων επιστήμονες που θεωρούνται έμμεσα ωφελούμενοι του προγράμματος, αφού αφενός δεν εμπίπτουν στον ατελείωτο κατάλογο ανέργων στην Ελλάδα και αφετέρου αποκομίζουν εργασιακή εμπειρία. Ο αριθμός αυτός, εξυπηρετεί μέσω των δραστηριοτήτων των Δομών περίπου 4.000 πληγείσες οικογένειες στη συμπρωτεύουσα, ήτοι περισσότερους από 10.000 ανθρώπους που χρήζουν παντός τύπου βοηθείας.

Αναλυτικά, οι Κοινωνικές Δομές που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά αντιστοιχούν σε:

• 35 Δομές παροχής Συσσιτίων
• 44 Κοινωνικά Παντοπωλεία
• 37 Κοινωνικά Φαρμακεία
• 33 Τράπεζες Χρόνου
• 13 Ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων
• 5 Υπνωτήρια
• 40 Γραφεία Διαμεσολάβησης
• 23 Δημοτικοί Λαχανόκηποι

Παράλληλα, στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 47 Εταιρικά Κοινωνικά Σχήματα, 51 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), 10 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 16 φορείς του Δημοσίου Τομέα και 23 φορείς του ιδιωτικού τομέα.  

Δείτε την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού, ΕΔΩ.