Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Πίσω στην Τουρκία οι πρόσφυγες που διασώζει το ΝΑΤΟ

Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αιγαίο δεν θα αποτελέσουν μια «αστυνομική δύναμη», ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Οι πρόσφυγες που εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα από την Τουρκία και εντοπίζονται από το ΝΑΤΟ θα επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αιγαίο δεν θα αποτελέσουν μια «αστυνομική δύναμη», αλλά θα ενισχύσουν το έργο των τοπικών αρχών, δηλαδή της Ελληνικής και Τουρκικής ακτοφυλακής και τον οργανισμό Frontex, στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δίνοντας πληροφορίες.

Όπως είπε ο ίδιος, το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αφήσει σκάφη μεταναστών να βυθιστούν, καθώς είναι υποχρεωμένο βάση του διεθνούς δικαίου να περισυλλέγει και να διασώζει οποιοδήποτε σκάφος βυθίζεται. Σημαντικό είναι πως ο Γιένς Στόλτενμπερκ τόνισε πως εάν οι μετανάστες έρχονται από την Τουρκία και διασώζονται από ΝΑΤΟ, τότε θα επαναπροωθούνται πίσω στη Τουρκία, βάση της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με τη Τουρκία.