Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας η Ρωσία

Ο,τιδήποτε πράττουμε είναι αμυντικής φύσης, διέπεται από διαφάνεια και είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σήμερα στην Βαρσοβία θα συμφωνήσουμε στην επαύξηση της παρουσίας μας στα ανατολικά μας σύνορα, σε Εσθονία, Λιθουανία, Λευκορωσία και Πολωνία, αναπτύσσοντας πολυεθνικά τάγματα σε κάθε μία από αυτές τις χώρες, δήλωσε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Καθιστούμε σαφές ότι επίθεση σε ένα σύμμαχο, θα τύχει απάντησης από το σύνολο της Συμμαχίας» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ευχαρίστησε τον Καναδά, την Γερμανία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να ηγηθούν αυτών των ταγμάτων, ενώ ο κ. Στόλτενμπεργκ στην συνέχεια ευχαρίστησε την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής που φιλοξενούν στο έδαφός τους αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρουμανική Ταξιαρχία θα εξελιχθεί σε πολυεθνική Ταξιαρχία προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ στα νοτιοανατολικά του.

Πρόσθεσε, ότι θα ενισχυθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ απέναντι στις υβριδικές επιθέσεις, στις κυβερνοεπιθέσεις και στις πυραυλικές απειλές έξωθεν των ορίων της Συμμαχίας.

«Ο,τιδήποτε πράττουμε είναι αμυντικής φύσης, διέπεται από διαφάνεια και είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Η θέση μας είναι σαφής: Το ΝΑΤΟ δεν θέλει σύγκρουση, δεν επιθυμούμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ιστορία και οφείλει να παραμείνει ιστορία» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ρωσία, προκειμένου να καταστούν σαφείς οι σκοποί μας, να αποσαφηνιστούν οι παρεξηγήσεις και να μειωθεί ο κίνδυνος στρατιωτικού επεισοδίου ή «ατυχήματος» που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».