Skip to main content

Στο τραπέζι οι Λαχανόκηποι για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Η πρόταση Μπουτάρη για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους μπαίνει στο τραπέζι και ενδέχεται να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την χωροθέτηση της έκθεσης.

της Αθανασίας Μπίδιου

abidiou@voria.gr

Ανοίγει εκ νέου όπως όλα δείχνουν η συζήτηση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου που θα υποβάλλει πρόταση για τη χωροθέτηση και ανάπτυξη των εκθεσιακών υποδομών στη Σίνδο. Η πρόταση, που διατύπωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιοχή των Λαχανόκηπων φαίνεται πως μπαίνει στο τραπέζι και ενδέχεται να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό για την χωροθέτηση της έκθεσης.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό πως η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν απορρίπτει «ασυζητητί» καμία τεκμηριωμένη πρόταση θεσμικών φορέων, σχετικά με τη χωροθέτηση της Δ.Ε.Θ, αρκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρόταση αυτή να είναι «ώριμη και να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή». Στη συνέχεια των δηλώσεων Σηφουνάκη σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου τόνισε ότι είναι εφικτό να υπάρξει μια δεύτερη, ώριμη πρόταση για τη μετεγκατάσταση σε άλλη περιοχή εκτός Σίνδου από οποιονδήποτε θεσμικό φορέα εντός του χρονοδιαγράμματος της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει προκηρύξει η ΔΕΘ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι δυνατόν -χωρίς να ακυρώνται το αντικείμενο του διαγωνισμού - να συμπεριληφθεί στην πρόταση του τεχνικού συμβούλου η αξιολόγηση της περίπτωσης των Λαχανόκηπων και η σύγκριση με αυτή της Σίνδου.

Σε ό,τι αφορά τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση των μελετών των νέων εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών στην πόλη, ο κ.Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι από τα επτά κοινοπρακτικά σχήματα που υπέβαλαν προσφορές έχουν «κοπεί» τα δυο, καθώς από την εξέταση των δικαιολογητικών προέκυψε ότι δεν είχαν ολοκληρωμένο φάκελο. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη το δεκαήμερο των ενστάσεων και αμέσως μετά θα ανοίξουν οι τεχνικές και στη συνέχεια οι οικονομικές προσφορές των πέντε πλέον μνηστήρων. Σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντίνου, η αξιολόγηση της επιτροπής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί  προς το τέλος του καλοκαιριού.

Όπερ σημαίνει ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ένα χρονικό περιθώριο περίπου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να παρουσιάσει μια ώριμη πρόταση για τους Λαχανόκηπους και βέβαια να κερδίσει μια κάποια υποστήριξη από φορείς της πόλης. Μέχρι στιγμής, πάντως, η προσπάθεια του κ.Μπουτάρη να ανακινήσει το θέμα της μετεγκατάστασης έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τους φορείς, οι οποίοι έχουν ταχθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ την λύσης της Σίνδου. Πολλοί είναι, εξάλλου, αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις για ένα θέμα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν λήξαν είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να μην υλοποιηθεί το project της μετεγκατάστασης ειδικά σε μια περίοδο που η εξεύρεση χρηματοδότησης είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Σημειώνεται ότι ο νικητής του διαγωνισμού θα κληθεί να καταθέσει τρεις μελέτες για τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, την ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού χώρου και την κατασκευή του νέου διεθνούς συνεδριακού κέντρου.