Skip to main content

Στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός

Στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ που διεξάγεται στη Χαλκιδική, θα μιλήσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στο 34ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που διεξάγεται στη Χαλκιδική, θα μιλήσει στις δύο μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Χαιρετισμό στο Συνέδριο θα απευθύνει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στις 10:30.

«Να μην επιτρέψουμε η κρίση του συστήματος να μετατραπεί σε κρίση της μισθωτής εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία το από το βήμα του 34ου τακτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν την Ε.Ε. στο «χείλος του γκρεμού» και κατέστησαν την Ελλάδα «πειραματόζωο» της «νεοσυντηρητικής πολιτικής ελίτ, που διοικεί την Ευρώπη». Χαρακτήρισε όσα βιώνει ο ελληνικός λαός, «απότοκα» της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης και της «ασκηθείσας, κυρίως από την απελθούσα κυβέρνηση, δημοσιονομικής πολιτικής», η οποία κατέστησε «ανοχύρωτη» τη χώρα «στις πιέσεις των αγορών και των κερδοσκόπων». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «άδικα», «σκληρά», χωρίς «κοινωνικό ισοδύναμο».

«Να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που πραγματικά ευθύνονται, οι έχοντες και κατέχοντες, οι μονίμως φοροκλέπτοντες και οι φοροαποφεύγοντες. Η κρατικοδίαιτη και εν πολλοίς επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, η οποία είχε απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος και συνέχισε :

«Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας και αμέσως να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή σε μέτρα που θα καλούνται οι έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν και σε πολιτικές αναπτυξιακές, που θα αλλάξουν εκ βάθρων το παραγωγικό πρότυπο της χώρας».

Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τους συνέδρους να εκφράσουν «γνήσια και ανυστερόβουλα τους εργαζόμενους», υπογράμμισε την «υπεύθυνη και αγωνιστική δράση των συνδικάτων» απέναντι «στην κάθε λογής βία, ετσιθελισμό και κρατική καταστολή» κατά την περίοδο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και αφιέρωσε το συνέδριο «στους ανθρώπους της εργασίας, του μόχθου και στα κινήματα», με αφορμή τα 100 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ.

Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΙΤUC) Γκι Ράιντερ χαιρέτισε τις εργασίες «εκ μέρους των 175 εκατομμυρίων μελών της συνομοσπονδίας», μεταφέροντας «την υποστήριξη τους στον αγώνα των Ελλήνων και Ελληνίδων εργαζομένων».

«Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της καταιγίδας» μιας «γενικευμένης κοινωνικής κρίσης», που προκάλεσε «η απληστία και η απερισκεψία» του «κεφαλαίου», υποστήριξε ο γ.γ. της ITUC, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις», μέσα από «δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικό διάλογο και με συμμετοχή των συνδικάτων» και κατήγγειλε ως «αδιανόητη» και «απαράδεκτη» την «υφαρπαγή της εξουσίας λήψης αποφάσεων και της δημοκρατικής διαδικασίας, από τη Γκόλντμαν Σακς και τους συμμάχους της, στις σκοτεινές τέχνες της κερδοσκοπίας».

«Η μέθοδος που ακολουθούν δεν είναι η πολιτική δημοκρατία. Πρόκειται για οικονομική επιβολή. Κι όπως συνέβη και στην περίοδο της δικτατορίας στο παρελθόν, οι Έλληνες θα αντισταθούν και θα την ξεπεράσουν», δήλωσε ο γ.γ. της ΙΤUC.

Ο κ. Ράιντερ αναφέρθηκε στα εκρηκτικά φαινόμενα της ανεργίας, που έφερε η διεθνής κρίση, καλώντας τους εργαζόμενους να προτάξουν «αντίσταση», «αλληλεγγύη» και «εναλλακτικές λύσεις» στο μοντέλο, που οδηγεί στην κρίση.

«Μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ 11 τρισεκατομμύρια δολάρια φόροι εργαζομένων διοχετεύτηκαν στη διάσωση των χρηματοοικονομικών οργανισμών, η ευθύνη των οποίων είναι προφανής σε όλους», τόνισε ο κ. Ράιντερ και πρόσθεσε:

«Η εμπειρία που βιώνει η Ελλάδα θα βρίσκεται στη σκέψη των αντιπροσώπων στο συνέδριο (της ΙΤUC) τον Ιούνιο, στο Βανκούβερ. Σας χρειαζόμαστε εκεί για να μοιραστούμε και να διδαχθούμε από τον αγώνα σας και να χτίσουμε μαζί πάνω στα ερείπια αυτής της κρίσης».

Στην έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκε εικοσάλεπτο βίντεο με τη δράση της ΓΣΕΕ την περίοδο 2007-2010 και στο κλείσιμο ιστορικό αφιέρωμα στο Κιλελέρ. Τις εργασίες παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ Γιώργος Κουκουλές, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, τοπικοί αξιωματούχοι κ.α.