Skip to main content

Στο συνασπισμό Τόρις-Φιλελευθέρων τα ηνία της Βρετανίας

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον είναι ο νεότερος πρωθυπουργός των τελευταίων 200 χρόνων. Αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης συνασπισμού ο ηγέτης του Φιλελευθέρων, Νικ Κλεγκ.
Η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία μετά το 1945 αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μετά από τη συμφωνία του Συντηρητικού Κόμματος και των Φιλευθέρων, βάζοντας τέλος σε 13 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών. Ο 43χρονος Κάμερον, ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας, έλαβε χθεςεντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ μετά τηνπαραίτηση του κ. Γκόρντον Μπράουν.

Ο κ. Νικ Κλεγκ, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, τουτρίτου σε ισχύ κόμματος της Βρετανίας, θα αναλάβει αντιπρόεδρος τηςβρετανικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Παράλληλα, άλλα τέσσερα μέλη του κόμματός τους θα αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα.

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος και του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θεωρείται αρκετά πρωτοποριακή, δεδομένου ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίζεται στη χώρα μετά το 1945.

Η νέα κυβέρνηση προγραμματίζει να προχωρήσει στη μείωση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η χώρα. Ειδικότερα, έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο των Συντηρητικών για περικοπή 6 δισεκατομμυρίων λιρών από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τηλεφωνικά το νέο Πρωθυπουργό ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος «στην ειδική σχέση» που έχουν οι δύο χώρες και προσκάλεσε τον κ. Κάμερον στην Ουάσινγκτον μέσα στο καλοκαίρι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα στενότερο φίλο και σύμμαχο από το Ηνωμένο Βασίλειο και επαναλαμβάνω τη βαθιά και προσωπική μου δέσμευση στην ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας-δεσμός που υπάρχει επί γενιές και πέρα από κομματικές γραμμές, και αυτό είναι ουσιαστικό για την ασφάλεια και την ευημερία των δύο χωρών μας και του Κόσμου», αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Ομπάμα μετά το τηλεφώνημά του στον κ. Κάμερον.

Η κυρία Μέρκελ, αφού συνεχάρη τον κ. Κάμερον για την εκλογή του, τον κάλεσε στη Γερμανία, το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα.