Skip to main content

Στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ για το λαθρεμπόριο το... χύμα τσίπουρο

Ετησίως 17 - 19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών περιλαμβάνει η δεύτερη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού εξέτασαν 482 νομοθετικές ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία του κλάδου. Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη προβλέπουν 82 αλλαγές στον κλάδο των ποτών και έξι στα πετρελαιοειδή.

Το «χύμα» τσίπουρο

Η μελέτη του κλάδου των ποτών ο ΟΟΣΑ επικεντρώνεται στην παραγωγή και διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και συναφών προϊόντων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ετησίως 17 - 19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Το μέγεθος αυτό προκύπτει αν υπολογίσει κανείς την παραγωγή των 67 μεγάλων μονάδων του κλάδου (3 εκατομμύρια λίτρα που φορολογούνται με 12,75 ευρώ ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης) και των 30.000 περίπου μικρών αποσταγματοποιών (που δηλώνουν ότι παράγουν 5-7 εκατ. λίτρα και έχουν πολύ μικρότερη φορολογία, 1,33 ευρώ ανά λίτρο αλκοόλης). Τα μεγέθη αυτά συγκρίνονται με τη συνολική ποσότητα που διακινείται στην αγορά, η οποία -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- είναι 24 εκατ. λίτρα.

Η πρόταση του Οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Η πρόταση αυτή, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός, είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί.

Εναλλακτικά προτείνεται να υποχρεωθούν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά, κάτι που όμως έχει το μειονέκτημα της δυσκολίας στους ελέγχους.

Η μπύρα

Για την μπύρα η πρόταση είναι να θεσπιστεί κλιμακωτή φορολογία στους μικρούς παραγωγούς, ούτως ώστε να τους δοθούν κίνητρα, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Προτείνεται επίσης η άρση σειράς εμποδίων όπως τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα για εγκαταστάσεις παραγωγής μπύρας, οινοπνευματωδών, εμφιάλωσης, επεξεργασίας νερού, κ.α., η υποχρέωση των ζυθοποιείων να διαθέτουν ξεχωριστή αποθήκη πρώτων υλών, η απαγόρευση παραγωγής ξυδιού και αλκοολούχων ποτών από τα οινοποιεία κ.α.