Skip to main content

Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού τάσσεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, που με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία ιδιώτες πολίτες.

Στην προσφυγή του  ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει, ότι για τον καθορισμό  των  προϋποθέσεων  χορήγησης αδειών φαρμακείων απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι η έκδοση υπουργικής απόφασης όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, ενώ τονίζει ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς καθορίζει τα κριτήρια  της σειράς προτίμησης μεταξύ φαρμακοποιών που διεκδικούν μια προκηρυχθείσα άδεια ίδρυσης φαρμακείου βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Και αυτό γιατί απαιτούνται διαφορετικά άνισα κριτήρια χορήγησης άδειας φαρμακείου μεταξύ φαρμακοποιού  και ιδιώτη μη φαρμακοποιού. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εισάγεται διακριτική μεταχείριση σε «βάρος των φαρμακοποιών έναντι των ιδιωτών και τίθενται αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση στο επάγγελμα».

 Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ακόμη ότι οι υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, «δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών».