Skip to main content

Στο σωστό δρόμο οι βουλγαρικές τράπεζες κατά τη Moody΄s

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης για το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με την σχετική έκθεση ο ανταγωνισμός στην τοπική αγορά παραμένει ισχυρός και το ρυθμιστικό – εποπτι
Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s για το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές του, καθώς σύμφωνα με την σχετική έκθεση ο ανταγωνισμός στην τοπική αγορά παραμένει ισχυρός και το ρυθμιστικό – εποπτικό σύστημα κρίνεται επαρκές.

Η Moody’s θεωρεί το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα συγκεντρωτικό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος (82%) των περιουσιακών στοιχείων των τοπικών τραπεζών ανήκουν σε μεγάλους δυτικοευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με ισχυρή παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υποστηρίζει, επίσης, πως η παρουσία ξένων τραπεζικών ομίλων στην τοπική αγορά λειτούργησε θετικά, καθώς βοήθησε την ανάπτυξη του κλάδου, ενίσχυσε την καινοτομία και οδήγησε στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους ιδιώτες. Επιπλέον, θετικός ήταν ο ρόλος των ξένων τραπεζών σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια, αν και τονίζεται ότι στους δύο αυτούς τομείς υφίστανται ακόμη περιθώρια βελτίωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά ορισμένες τράπεζες που τελούν υπό τον έλεγχο τοπικών επενδυτών.

Επισημαίνεται, βέβαια, ότι, ύστερα από πολλά χρόνια δυναμικής ανάπτυξης του κλάδου (30 έως 40% ετησίως), το 2009 το δανειοδοτικό χαρτοφυλάκιο των βουλγαρικών τραπεζών επεκτάθηκε σε ποσοστό μόλις 4–5%, γεγονός που αντανακλά την αδύναμη οικονομική κατάσταση της χώρας. Ειδικότερα, η διεθνής οικονομική κρίση οδήγησε σε: (α) περιορισμό των ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία, (β) μείωση της ζήτησης πιστώσεων, (γ) διστακτικότερη στάση των τραπεζών σε ό,τι αφορά το δανεισμό, (δ) αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, η κατάταξη βάσει των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας (Ιούνιος 2010) έχει ως εξής: 1) Unitcredit Bulbank με ποσοστό 16%, 2) DSK Bank με 12%, 3) United Bulgarian Bank (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) με 10,9%, 4) Reiffeisenbank Bulgaria με 9,3%, 5) Postbank (ιδιοκτησίας Eurobank) με 9%.