Skip to main content

Στο σκαμνί διευθυντές του «Ιπποκράτειου» για ακριβές παραγγελίες

Σε δίκη παραπέμπονται δύο πρώην διευθυντές του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου για παραγγελίες υγειονομικών υλικών σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών.

Το δεύτερο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, μετά την αναίρεση εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο, παρέπεμψε δύο πρώην διευθυντές κλινικών του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου να δικαστούν  σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατηγορούνται για απιστία σε υπόθεση που αφορά παραγγελίες υγειονομικών υλικών από προμηθεύτριες εταιρείες, χωρίς σύμβαση και σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών είχε προτείνει την παραπομπή των παραπάνω μαζί και του διοικητή του νοσοκομείου, ενώ το πρώτο Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε μόνο τον τελευταίο απαλλάσσοντας τους δύο γιατρούς. Ασκήθηκε αναίρεση και ο Άρειος Πάγος γνωμοδότησε υπέρ του εισαγγελέα αποφασίζοντας να εξεταστεί η υπόθεση από δεύτερο Συμβούλιο Εφετών, με διαφορετική σύνθεση δικαστών που τελικά εξέδωσαν παραπεμπτικό βούλευμα.

Η υπόθεση αφορά παραγγελίες υγειονομικών υλικών - όπως μοσχεύματα και άλλα υλικά ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών επεμβάσεων, διεγέρτες νεύρων, αιμοστατικά, κ.ά. - από έξω - συμβατικές προμηθεύτριες εταιρείες, σε τιμές υψηλότερες απ' αυτές των συμβατικών εταιρειών. Δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία προμήθειας υγειονομικών υλικών ενώ τα τακτικά  περιστατικά χαρακτηρίζονταν επείγοντα.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, η πράξη τελέστηκε τη χρονική περίοδο 2008-2009 και η ζημιά για το νοσηλευτικό ίδρυμα υπολογίζεται σε 2,7 εκατ. ευρώ. Η ποινική διαδικασία κινήθηκε ύστερα από μήνυση προμηθεύτριας εταιρείας.