Skip to main content

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα προσφύγει η Καταλονία για το άρθρο 155

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών.

Έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την εφαρμογή του Άρθρου 155 από την κυβέρνηση της Μαδρίτης σχεδιάζει να ασκήσει η κυβέρνηση της Καταλονίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Άνω Βουλή της Ισπανίας ετοιμάζεται να δώσει την Παρασκευή έγκριση στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που τις δίνει το Άρθρο 155 για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.

Η κίνηση αυτή ετοιμάζεται παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την προηγούμενη εβδομάδα άκυρο το δημοψήφισμα για την αυτονομία της περιοχής, γιατί κινείται ενάντια στην κυριαρχία και την ενότητα του έθνους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την υπαγωγή στην κεντρική διοίκηση της Καταλονίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης.

Επικαλούμενος το άρθρο 155 του Συντάγματος, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τη Γερουσία να του δώσει εξουσιοδότηση για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και να διεξαχθούν εντός εξαμήνου.