Skip to main content

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία

Σαφές μήνυμα στήριξης της χώρας μας έστειλε από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. «Η Ελλάδα μπορεί να βασίζε
Σαφές μήνυμα στήριξης της χώρας μας έστειλε από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Γαλλίας, τόνισε ο Ν. Σαρκοζί, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας «έκανε αυτό ακριβώς που της ζήτησε η Ε.Ε.», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται έκτακτηχρηματοδότηση.  Ο Γάλλος πρόεδρος, αφού χαιρέτησε το κουράγιο που επιδεικνύει ο κ. Παπανδρέου, τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση δρα μεαποφασιστικότητα και σταθερότητα».

«Εάν η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια, θα είμαστε εκεί», διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι οι ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε. θα κάνουν ό,τι απαιτείται, προκειμένου να αποτραπεί η απομόνωση της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος προσέθεσε ότι μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ νωρίτερα σήμερα και υπογράμμισε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά της κερδοσκοπίας των αγορών που έχει βάλει στο στόχαστρο τους ελληνικούς δημοσιονομικούς θεσμούς.

Εξάλλου, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρκοζί τόνισε: «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δημιουργήσαμε το ευρώ που μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε ανώδυνα την οικονομική κρίση. Αυτή η πολιτική βασίζεται σε μία αλληλεγγύη των χωρών. Εγώ παλεύω για να υπεραμυνθούμε της αλληλεγγύης της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος. Η κερδοσκοπία μπορεί να πλήξει πολλές χώρες, εάν δεν πάρουμε όλοι μαζί μία απόφαση. Έχουμε μέτρα, είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε και είμαστε και αποφασισμένοι».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο κ. Σαρκοζί απάντησε πως ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης που πλήττεται από τους κερδοσκόπους θα πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των υπόλοιπων μελών της ζώνης του ευρώ. Τη σαφή θέση ότι η Ελλάδα δεν θα επιλέξει την προσφυγή στο ΔΝΤ, καθώς επιθυμεί μία «ευρωπαϊκή λύση», εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Ευχαριστώ τη Γαλλία που αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικού λαού. Η Γαλλία στηρίζει έμπρακτα και με κάθε τρόπο το ευρώ. Αυτό θέλουμε και εμείς. Πήραμε εκείνα τα μέτρα που, όσο σκληρά κι αν είναι, συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωζώνης. Οι οποίες επιθέσεις από κερδοσκόπους, δεν είναι θέμα μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα συμφώνησε σε μία κοινή δράση κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς με τον κ. Σαρκοζί, την κ. Μέρκελ και με τον κ. Γιούνκερ.