Skip to main content

Στο Πεκίνο θα μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στις 14 και 15 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στην κινεζική εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού - Συνάντηση Κοτζιά - Γουάνγκ Γι σήμερα στην Αθήνα

Στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Πεκίνο θα μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στις 14 και 15 Μαΐου για να συμμετάσχει στην κινεζική εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού, «Μία ζώνη ένας Δρόμος», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνάντησε σήμερα τον Κινέζο ομόλογο του στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

«Η Κίνα είναι μία αξιόπιστη και σταθερή φίλη της Ελλάδας», είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την χαρά του για τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου ΥΠΕΞ, αλλά και τη συμμετοχή του και τη συνυπογραφή του στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που ξεκινά επίσημα σήμερα με μία πολιτιστική εκδήλωση και ένα επιστημονικό συνέδριο και θα συνεχιστεί αύριο με τις διαβουλεύσεις των υπουργών.

Την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση του Έλληνα υπουργού για να εγκαινιάσουν μαζί και την 1η Διάσκεψη Αρχαίων Πολιτισμών, εξέφρασε ο κ. Γουάνγκ Γι, τονίζοντας ότι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται ομαλά και σταθερά.

«Η Ελλάδα», είπε, «αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε, με τις οποίες η Κίνα έχει συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση και είναι από τους πιο αξιόπιστους εταίρους μας στην Ε.Ε» και επισήμανε ότι «οι δυο πλευρές πάντοτε υποστηρίζουν η μια την άλλη σε σημαντικά θέματα και αυτή η υποστήριξη αποτελεί στέρεη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Επιβεβαιώθηκε, δε, σήμερα ότι «θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση». «Ως δύο αρχαίοι Πολιτισμοί», είπε, «η Ελλάδα και η Κίνα πάντα εκτιμούν, υποστηρίζουν και βοηθούν η μια την άλλη. Εδώ και χρόνια αυτή είναι η στέρεη βάση της φιλίας μας. Ως δύο εμπορικοί εταίροι πάντα λαμβάνουμε υπόψη την αρχή της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους τομείς».

Ειδικά για την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε ως «υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η επιτυχής συνεργασία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει τα προβλήματα, καθώς «υποδεικνύει τη δύναμη και την επιθυμία των κινεζικών επιχειρήσεων να ενισχύσουν την φιλία και συνεργασία».