Skip to main content

Στο παραπέντε γλυτώσαμε από το βρετανικό καινούργιο Σχέδιο Ανάν

Η κύρια αιτία της διάστασης απόψεων είναι η επιμονή της Τουρκίας να αρνείται το αυτονόητο, να συζητηθούν δηλαδή πρώτα τα σοβαρά θέματα.

Τερματίζει ο Άιντε τις προσπάθειες για νέα Γενεύη μετά και το οριστικό «όχι» του Τ/κ εκπρόσωπου Ακιντζί στην πρόταση του Προέδρου της Κύπρου. Με επίσημη ανακοίνωσή του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι τερματίζει την προσπάθειά του, αφού δεν έχει και πολύ χρόνο μπροστά του ελεύθερο, για να ηγηθεί της εκστρατείας του κόμματός του προς την πρωθυπουργία της Νορβηγίας (αυτό δεν το είπε, αλλά εικάζεται).

Ο Άιντε ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει τώρα να επιλέξουν άλλον ειδικό Σύμβουλο, με άλλη μεθοδολογία, αλλά που είναι δύσκολο να ξεστρατίσει από την κατευθυντήρια γραμμή της Βρετανίας, η οποία θέλει τον έλεγχο του νησιού μέσω των Τούρκων.

Η κύρια αιτία της διάστασης απόψεων είναι η επιμονή της Τουρκίας να αρνείται το αυτονόητο, όπως έγραψα σε προηγούμενο σημείωμά μου, να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα στα οποία υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, ενώ η Τουρκία, με πονηρό τρόπο, θέλει πρώτα συνεννόηση στα δευτερεύοντα -τα οποία φυσικά και είναι επίσης σοβαρά ζητήματα- ώστε μετά να πει στο διεθνές κοινό, πως ενώ έφθασαν οι συζητήσεις ένα βήμα πριν από τέλος, η ελληνική πλευρά είναι υπαίτια για την αποτυχία (αν βεβαίως η ελληνική πλευρά εξακολουθήσει να διατηρεί την ίδια με σήμερα στάση).

Είναι προφανές, όμως, ότι όλες οι συζητήσεις θα είναι άσκοπες και προσχηματικές, αν δεν λυθούν πρώτα το ζήτημα των εγγυητριών δυνάμεων και η απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί, για τα οποία η Τουρκία αρνείται κάθε υποχώρηση. Κοντά σ’ αυτά είναι άλυτο και το εδαφικό με το περιουσιακό.

O Άιντε αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές για να υπάρξει μια νέα Γενεύη, οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος, και χωρίς την προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει καμία βάση για συνέχιση της διαδικασίας του πήγαινε-έλα. Ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ακιντζί, καθώς και τους Πρεσβευτές των 5 μονίμων χωρών-μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, και βεβαίως τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ζητώντας εκ παραλλήλου την συμβουλή του για καθορισμό της περαιτέρω πορείας στο Κυπριακό.

Συμφώνως προς τον κυπριακό Τύπο, μετά τις ανωτέρω εξελίξεις, ο Νίκος Αναστασιάδης, επικοινώνησε εκτάκτως με τον Αλέξη Τσίπρα, και στο διάγγελμά του προς τους Κυπρίους διαβεβαιώνει ότι η συμβιβαστική πρόταση που έχει υποβάλλει προς τα Η.Ε. και την Τ/κ είναι η μόνη βάση προκειμένου να υπάρξει άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Με την σειρά του ο Ακιντζί, επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προϋποθέσεις, ενώ η προσπάθεια του κ. Έιντε σε αυτό το σημείο της διαδικασίας δεν φέρει αποτελέσματα λόγω της στάσης του κ. Αναστασιάδη.

» Κρίμα που ο Ε/κ ηγέτης συνεχίζει την συμπεριφορά του που είναι εκτός των όσων προβλέπονται από τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, καθώς ακυρώνει την Αρχή που περιλαμβάνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 πως όλα τα θέματα συζητούνται αλληλένδετα μεταξύ τους και θέλει κατά προτεραιότητα να κλείσει το κεφάλαιο Ασφάλειας/Εγγυήσεων, μετά να βγουν από το κουτί οι κλειδωμένοι χάρτες για να κλείσει το Εδαφικό, και μετά να πάει στα υπόλοιπα κεφάλαια».

Υ.Γ.: Εχθές μόλις έγραψα για την αντιφατική πολιτική που ασκείται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπου επιτυγχάνουν μεν εμπορικές συμφωνίες, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν στρατιωτικά επεισόδια, και ανέφερα την παραβίαση χωρικών υδάτων της Κίνας, όπως αυτή τα εννοεί, και τα οποία αμφισβητούνται από την διεθνή κοινότητα. Τα πράγματα χειροτέρεψαν εχθές, καθώς σημειώθηκε νέο επεισόδιο ανάμεσα σε κινεζικά μαχητικά και αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) τύπου P-3 Orion, στην ευαίσθητη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, η αμερικανική πλευρά κάνει λόγο για «μη επαγγελματική και μη ασφαλή συμπεριφορά» με τον τρόπο που πέταξαν τα κινεζικά μαχητικά δίπλα στο αμερικανικό αεροσκάφος. Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο στον αέρα, μέσα στον Μάιο.