Skip to main content

Στο Μουσείο Αλεξάνδρειας το ελληνιστικό άγαλμα

Όπως πρώτη αποκάλυψε η voria.gr το άγαλμα βρέθηκε σε βάθος 8 μέτρων από την επιφάνεια.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν την Τετάρτη στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας οι αιγυπτιακές αρχές στην πρόσφατη σπουδαία ανακάλυψη του Ελληνιστικού Ιδρύματος Αλεξανδρινού Πολιτισμού που λειτουργεί υπό την διεύθυνση της Ελληνίδας αρχαιολόγου κας Παπακώστα με το ελληνιστικό άγαλμα, που ανακαλύφθηκε στις 4 Μαΐου στην περιοχή των Κήπων Σαλαλάτ και εικάζεται ότι ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η voria.gr, το άγαλμα βρέθηκε σε βάθος 8 μέτρων από την επιφάνεια, μέσα σε επίχωση ελληνιστικών χρόνων. Έχει ύψος 80 εκατοστά και όσον αφορά την κατάσταση διατήρησής του, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ανασκαφής, το κεφάλι και ο κορμός σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ από τα κάτω άκρα λείπει το τμήμα κάτω από τα γόνατα.

Το δεξί χέρι σώζεται έως πάνω από τον αγκώνα, σε μήκος 0,16 μ., ενώ το αριστερό λείπει τελείως από τον ώμο. Στα άνω άκρα υπάρχουν οπές για την προσάρτηση μεταλλικών συνδέσμων. Διασώζεται ο σύνδεσμος στον αριστερό ώμο.

Το άγαλμα αναπαριστά νέον άνδρα γυμνό, σε όρθια στάση, με το δεξί πόδι λυγισμένο. Στα βοστρυχωτά μαλλιά φέρει ταινία και στις παρειές έχει παραγναθίδες (φαβορίτες).
 


Η διευθύντρια του Ινστιτούτου, ελληνίδα αρχαιολόγος Πέπη Λιμναίου-Παπακώστα, σε δήλωσή της αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή ήταν αινιγματικό, γιατί ενώ έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Μ. Αλεξάνδρου, φέρει κοντά μαλλιά και φαβορίτες! Μελετώντας όμως και συγκρίνοντας το εύρημα με έργα σύγχρονα του Μεγάλου αυτού Έλληνα (όπως η παράσταση του κυνηγιού από τον Τάφο της Βεργίνας, η Σαρκοφάγος της Σιδώνος και το Μωσαϊκό της Πομπηίας), οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι ίσως αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του Αλέξανδρου. Τα περισσότερα από τα πορτραίτα που σώζονται είναι ρωμαϊκά αντίγραφα, πολύ μεταγενέστερα και ίσως εξιδανικευμένα...»

Με την ελληνική σημαία να κυματίζει δίπλα στην αιγυπτιακή, ο Κυβερνήτης της πόλης, Άντελ Λαμπίμπ, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την ανακάλυψη τόσο σπουδαίου ευρήματος που δεκαετίες είχε να πραγματοποιηθεί.

Στην εκδήλωση, συγκινητική ήταν και η παρουσία της ελληνικής ομογένειας. Το τιμητικό «παρών» έδωσε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Γιώργος Διακοφωτάκης και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.

Δημήτρης Τσάκωνας

Business Story
Off