Skip to main content

Στο μισό η τιμή πώλησης του εμβληματικού «Όλυμπος Νάουσα» στην παραλία

Στα 5,5 εκ. ευρώ πλέον η τιμή πώλησης του κτηρίου, που στεγάζει το θρυλικό εστιατόριο στην παλιά παραλία. Μόνο μέσω της πώλησης θα αποκτήσει πάλι ζωή.

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην παλιά παραλία, το φημισμένο εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» παραμένει αναξιοποίητο από το 1994, όταν λειτούργησε για τελευταία φορά. Παρά τις προσπάθειες πώλησής του, ακόμη αυτές δεν τελεσφόρησαν, παρότι η μείωση του τιμήματος στην πορεία των ετών είναι εξαιρετικά γενναία...

Το διώροφο διατηρητέο ανήκει στη Eurobank Properties και έχει βγει σε πωλητήριο τα τελευταία χρόνια. Η αρχική τιμή πώλησης την πρώτη στιγμή που μπήκε το πωλητήριο ήταν περίπου 10 εκ. ευρώ, έπεσε πέρσι το Μάιο στα 6,1 εκ. ευρώ και πλέον, σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank Properties έχει μειωθεί στα περίπου 5,5 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, αν και ως επενδυτικό ακίνητο, παρά τους περιορισμούς λόγω του χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου, θεωρείται ίσως το σημαντικότερο «φιλέτο» της παραλίας της Θεσσαλονίκης. Η κρίση, σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank Properties, είναι αυτή που έχει περιορίσει σημαντικά το ενδιαφέρον. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες πλέον. Ωστόσο, είμαστε σε συνέχεια των συζητήσεων για την πώληση», επισήμαναν οι αρμόδιοι στη Voria.gr.

Το «Όλυμπος Νάουσα» είναι κηρυγμένο «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο» από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων (ανήκει στα διατηρητέα που έχουν πάρει κήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού στις 6 Ιουλίου 1993). Διατηρητέα είναι τόσο η όψη, όσο και η χρήση του. Συνεπώς, η οικοδομική άδειά του επιτρέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Το ακίνητο βρίσκεται στη Λεωφόρο Νίκης 5 και έχει εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Κατασκευάστηκε το 1926, με σχεδιασμό από τον αρχιτέκτονα, Ζαν Μοσσέ, κι από το 1927 μέχρι το 1994 λειτούργησε στο ισόγειο το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», στο οποίο σύχναζαν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς ήταν «σήμα κατατεθέν» της εστίασης και της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης. Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μάλιστα το μετέτρεψαν σε τοπόσημο του κέντρου της πόλης, αφού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής «της εποχής του μεσοπολέμου στο πλαίσιο του εκλεκτικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στην μπελ επόκ και το νεοκλασικισμό».

Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη ζυθοποιία, η οποία προήλθε επίσης από τη συνένωση της ζυθοποιίας «Όλυμπος» και της παγοποιίας «Νάουσα». Προοριζόταν μάλιστα να αποτελέσει μουσείο ζυθοποιίας και δοκιμαστήριο μπίρας, αλλά εξελίχθηκε σε εστιατόριο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την εποχή, που το καθιέρωσαν.

Οι επιφάνειες του κτηρίου σήμερα είναι:

-Ισόγειο 300 τ.μ.

-Μεσοπάτωμα 98 τ.μ.

-Α΄ όροφος 297 τ.μ.

-Β΄ όροφος 297 τ.μ.

-Εμβαδόν οικοπέδου 622 τ.μ.

Ο συντελεστής δόμησης είναι 4,8 και δεν έχει εξαντληθεί, οπότε το σύνολο της επιτρεπόμενης δόμησης (υπέργειας) ανέρχεται στα 2.946,3 τ.μ.

Ο χαρακτηρισμός του ως διατηρητέου επιτρέπει πολύ συγκεκριμένες χρήσεις, που προβλέπονται στην οικοδομική του άδεια, δηλαδή τη λειτουργία του ως εστιατόριο/καφέ για το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι μελλοντικής ανέγερσης θα προσφέρονται για πολυτελείς κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Η άδεια που εκδόθηκε αφορά στην αντιστήριξη και διατήρηση της όψης, την καθαίρεση του υπάρχοντος κτηρίου και την κατασκευή νέου, με τις εξής επιφάνειες, όπως αναφέρει η Eurobank Properties:

-Υπόγειο: μικτή επιφάνεια - 380,87 τ.μ., χρήση – βοηθητική

-Ισόγειο: μικτή επιφάνεια 430,59 τ.μ., χρήση – εστιατόριο

-Μεσοπάτωμα: μικτή επιφάνεια 229,13 τ.μ.. χρήση – εστιατόριο

-Α ́ όροφος: μικτή επιφάνεια 428,04 τ.μ., χρήση – κατοικίες

-Β ́ όροφος: μικτή επιφάνεια 428,04 τ.μ., χρήση – κατοικίες

-Γ ́ όροφος: μικτή επιφάνεια 361,94 τ.μ., χρήση – κατοικίες

-∆ ́ όροφος: μικτή επιφάνεια 361,94 τ.μ., χρήση – κατοικίες

-Ε ́ όροφος: μικτή επιφάνεια 353,31 τ.μ., χρήση – κατοικίες

-ΣΤ ́όροφος: μικτή επιφάνεια 353,31 τ.μ., χρήση – κατοικίες

-Σύνολο: 3.327,17 τ.μ.

Στο παρελθόν το κτήριο είχε εμφανίσει μεγάλες φθορές, ωστόσο έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις άρσης της επικινδυνότητας, προκειμένου να προχωρήσει και η πώλησή του, διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη, για να μπορέσει να αποκτήσει και πάλι ζωή ένα τόσο εμβληματικό κτήριο για τη Θεσσαλονίκη.