Skip to main content

Στο «μικροσκόπιο» της Edison οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα

Ισχυρό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στη χώρα μας, με έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρεί η ιταλική εταιρεία Edison Spa, που ήδη διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα, έχοντας συστήσε
Ισχυρό ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στη χώρα μας, με έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρεί η ιταλική εταιρία Edison Spa, που ήδη διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα, έχοντας συστήσει μεικτό εταιρικό σχήμα στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας με τα ΕΛΠΕ.

Όπως διαφάνηκε, χθες, από δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής εταιρίας Umberto Quadrino, το επόμενο επενδυτικό «χτύπημα» της Edison, επί ελληνικού εδάφους, πιθανότατα θα αφορά στην αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά. Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχεδιασμό που έχει γίνει, ο ιταλός μάνατζερ αρκέστηκε να πει ότι θα πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, στην οποία θα συμμετάσχουν και Έλληνες εταίροι πέραν των ΕΛΠΕ. «Τις επόμενες ημέρες θα έχω μερικές σημαντικές συναντήσεις στη χώρα σας για το σκοπό αυτό» παραδέχθηκε, αλλά παρέπεμψε στο προσεχές διάστημα για επίσημες ανακοινώσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι Ιταλοί περιμένουν το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.

Όσον αφορά στη συνεργασία με τα ΕΛΠΕ υπενθύμισε ότι οι δύο όμιλοι επενδύουν σε καινούριους συνδυασμένους κύκλους ηλεκτροπαραγωγής και πως σήμερα, μάλιστα, έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης ΑΕ, στη δυτική πλευρά της πόλης μας, για να έχει προσωπική άποψη των εγκαταστάσεών της. Παραδέχθηκε ακόμη ότι η μεικτή εταιρεία που έχει συσταθεί με τα ΕΛΠΕ, η Elpedison ΑΕ, έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στον τομέα της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και πως στόχος της είναι να αποκτήσει προοδευτικά σημαντικό αριθμό πελατών στη μέση τάση, δηλαδή σε βιοτεχνίες, καταστήματα κ.ά.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές του κ. Quadrino αποτέλεσε η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, για τη μονογραφή των συμφωνιών ίδρυσης των δύο μεικτών εταιρειών που θα αναλάβουν το σχεδιασμό, την κατασκευή, αλλά και την εκμετάλλευση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου. «Είναι μια σημαντική εξέλιξη» είπε και εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι «ο αγωγός πέραν του ότι συνδέει τη Βουλγαρία και την Ελλάδα που είναι δύο χώρες κλειδί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ταυτόχρονα προσδίδει και στη διασύνδεση Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, μια διάσταση πανευρωπαϊκή και ελπίζω ότι θα συνεχίσει έτσι και με τις διασυνδέσεις μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας και με τη Σερβία».