Skip to main content

Στο μυαλό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Το μονοπάτι δουλεύει»

Το συμπέρασμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο και η άποψή του για την Ελλάδα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο; Ότι «το μονοπάτι, δουλεύει», όπως δήλωσε ερωτηθείς σχετικά.

Και ποια είναι η άποψή του για την Ελλάδα; Ότι «θα είναι μεγάλη ανοησία να συνδέσει το μεταναστευτικό πρόβλημα με το δημοσιονομικό». Και στη μια αλλά και στην άλλη περίπτωση, ο χερ Σόιμπλε θεωρεί ότι έχει 100% δίκιο και ότι η πράξη θα το αποδείξει στο προσεχές μέλλον. Ήδη δηλώνει δικαιωμένος για την περίπτωση της Κύπρου, αγνοώντας ωστόσο ή τουλάχιστον κάνοντας πως αγνοεί, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο της Κύπρου ή της Ιρλανδίας.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διασύνδεσης με το προσφυγικό, από την Αθήνα – και όχι μόνο – παρατηρούν ότι: α) Η Ελλάδα πήρε το ρίσκο και το έκανε, γιατί δεν είχε και πολλές άλλες επιλογές, για να επιβιώσει, σε αυτή τη συγκυρία, ενώ β) Ο,τι έκανε, το έκανε με τις ευλογίες και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελά Μέρκελ. Δηλαδή, του «αφεντικού» του κ. Σόιμπλε. Το πρόβλημα είναι ότι οι κρίσιμες τοπικές εκλογές την Κυριακή στην Γερμανία, σε τρία κρατίδια, που έδωσαν κλίμα για την γενικότερη κατάσταση στην χώρα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικές για την κ. Μέρκελ, που έδειχνε να ανακάμπτει δημοσκοπικά. Αποτέλεσμα; Κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον του CDU και της καγκελαρίου.