Skip to main content

Ανοίγουν για το κοινό οι σταθμοί Βενιζέλου και Παπάφη του Μετρό

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα εργοτάξια των δύο σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουν οι επισκέπτες μέσα στον Νοέμβριο.

Ανοιχτοί για το κοινό θα είναι δύο σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα στον Νοέμβριο.

Πρόκειται για τον σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος θα ανοίξει τις «πύλες» του για τους επισκέπτες την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του σταθμού από αρχαιολόγο από τις 12:00 έως τις 14:00. Τηn ξενάγηση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του OpenHouse 2017, στις 25-26 Νοεμβρίου, θα ανοίξει το εργοτάξιο του σταθμού Παπάφη.

Εν τω μεταξύ, τον σταθμό «Βενιζέλου» επισκέφθηκαν σήμερα, για τελευταία φορά πριν την κατάχωση των αρχαιοτήτων, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, η έφορος Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη και ο Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, Δημήτρης Κούτρας.

Ο σταθμός ξεκίνησε να κατασκευάζεται και πρόκειται να αναδειχθεί στο μοναδικό σταθμό μετρό στον κόσμο που διαθέτει ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο εντός του κελύφους του.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη διάνοιξη της σήραγγας της επέκτασης Καλαμαριάς και την άφιξη στο σταθμό «Αρετσού» του μετροπόντικα (Μηχάνηματος Ολομέτωπης Κοπής ΤΒΜ) «Φρίξος».

Ο κ. Μυλόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, έκανε την εξής δήλωση:

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν με αφορμή την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι τίποτε άλλο παρά τεχνικά επιτεύγματα μιας άλλης εποχής. Είναι υποχρέωσή μας σήμερα να τα διαφυλάξουμε και να τα αναδείξουμε όχι μόνο ως πολιτιστική μας κληρονομιά , αλλά και ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στην πορεία για την οικονομική της ανάπτυξη, σε μια συμβολική κίνηση συνύπαρξης Πολιτισμού και Τεχνολογίας».