Skip to main content

Στο Μετρό της Αθήνας βίντεο για τις γερμανικές αποζημιώσεις (vid)

Προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό Αθήνας ένα διαφημιστικό μήνυμα, που προωθεί το αίτημα της κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Εδώ και μερικές ημέρες προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό ένα διαφημιστικό μήνυμα, που προωθεί το αίτημα της κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το συγκεκριμένο βίντεο δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο.

Σύμφωνα με το Spiegel, πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Tουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του βίντεο.

Το βίντεο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Για το θέμα, ερώτηση με κατάθεση εγγράφων κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές με Το Ποτάμι  Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιάσ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός προς τους υπουργούς  Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εξωτερικών, αναφορικά με το βίντεο που προβάλλεται στους σταθμούς του Μετρό με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές αφού στηλιτεύουν την ενέργεια αυτή, αναφέρονται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει, όπου μεταξύ των άλλων σημειώνεται και η δυσαρέσκεια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, της Γερμανικής κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του Ποταμιού σημειώνουν ότι, η Αναπληρώτρια Υπουργού Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά, της οποίας το υπουργείο φαίνεται ότι ζήτησε την προβολή αυτή σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών την 12/05/2015, σε ερώτηση της βουλευτού κας Χ. Ταχιάου, απόρησε σε ποιο σποτ αναφέρεται, δηλώνοντας άγνοια.

Ερωτούν δε τους υπουργούς, αν το γεγονός αυτό  είναι σε γνώση και έγκριση του Πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ’ αόριστο προβολής  του βίντεο , την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλλά και με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της.