Skip to main content

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έδεσε το ιστορικό «Γ. Αβέρωφ»( vid)

Το ιστορικό πλοίο θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για έναν μήνα, για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Θα είναι ανοικτό στο κοινό της πόλης

Άγκυρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έριξε στις 11 το πρωί του Σαββάτου, το θωρακισμένο καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού «Γεώργιος Αβέρωφ», μετά από ταξίδι 2.5 ημερών.

Το ιστορικό πλοίο θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για έναν μήνα, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου και για την εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου. Θα είναι ανοικτό στο κοινό της πόλης, για επισκέψεις στο πλωτό πολεμικό μουσείο που αφηγείται τις ιστορίες δύο Παγκόσμιων Πολέμων.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να δουν από κοντά το πλοίο που κατέπλευσε στην Ά προβλήτα, ενώ η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έπαιξε εμβατήρια και τα ρυμουλκά εκτόξευσαν νερό, προκειμένου να υποδεχθούν το ιστορικό καταδρομικό.

Στο λιμάνι έσπευσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης από κοινού με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα.

Βγήκε στο Αιγαίο για πρώτη φορά από το 1945

Το ιστορικό καταδρομικό, πλέει για πρώτη φορά μακριά από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, μετά το 1945 όπου ολοκλήρωσε την ενεργό του υπηρεσία και το 1986 όπου μεθόρμισε από τον Πόρο, αρχικά στη Μαρίνα Ζέας και στη μετέπειτα σημερινή του θέση, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό.

Το πολεμικό σκάφος, που κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αποκτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έναντι τιμήματος 23.650.000 δρχ, παραδόθηκε στη χώρα στις 15 Μαΐου του 1911 και έμεινε στην ιστορία επειδή άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).

Το «Αβέρωφ» θα είναι προσβάσιμο με σειρά προτεραιότητας και με τη συνοδεία εξειδικευμένου ξεναγού ομάδες των 40 ατόμων θα περιηγούνται σε κάθε σημείο του. Το ιστορικό θωρηκτό, που πέρασε από εκτενή συντήρηση το καλοκαίρι, φέρει και τη μια από τις δύο σημαντικότερες σημαίες στον ελλαδικό χώρο. Η άλλη είναι εκείνη της Ακρόπολης, που το 1944 στην επίσημη τελετή υψώσεως χρησιμοποιήθηκε συμβολικά και τιμητικά από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Το ενδιαφέρον για επισκέψεις στο ιστορικό πλοίο είναι έντονο καθώς, ήδη, περισσότερα από 150 σχολεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ζητήσει να το επισκεφτούν.