Skip to main content

Στο «κόκκινο» ο κάμπος και τα παράλια της Θεσσαλονίκης από κουνούπια

Γιατί αυξήθηκε τις τελευταίες μέρες ο πληθυσμός και τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τι περιμένουν οι επιστήμονες. Πού εντοπίζονται τα προβλήματα.

Ραγδαία αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών μετά τις νεροποντές του διημέρου 21 και 22 Μαΐου διαπιστώνει η ανάδοχος εταιρία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά τις βροχοπτώσεις του συγκεκριμένου διημέρου αυξήθηκαν πολύ οι πληθυσμοί του «επιθετικού» κουνουπιού Aedes capsius και η όχληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις περιοχές με πολλά νερά.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο διήμερο καταγράφηκε το 15% - 20% της συνολικής ετήσιας βροχόπτωσης και οι περιοχές που πλέον είναι στο... κόκκινο είναι κοντά στις καλλιέργειες ρυζιού, στα υγροτοπικά συστήματα, αλλά και σε όλη την παράκτια ζώνη από το Καλοχώρι δυτικά μέχρι την Αγία Τριάδα ανατολικά.

Μέσα σε 36 ώρες έπεσε η βροχή ενός έτους, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι η όχληση δεν εμφανίζεται αμέσως, αλλά περίπου ένα δεκαπενθήμερο μετά, γι' αυτό και τις τελευταίες μέρες η κατάσταση είναι αφόρητη σε όλες αυτές τις περιοχές. Πλέον τα κουνούπια είναι «θρεμμένα», όπως λέει ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη ΑΕ», που υλοποιεί τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, Σπύρος Μουρελάτος, και προειδοποιεί πως η έντονη ενόχληση αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες δέκα μέρες, για να περιοριστεί στη συνέχεια αισθητά.

Παρότι ο Μάιος ήταν από τους καλύτερους των τελευταίων χρόνων σε επίπεδο όχλησης από τα κουνούπια, η αρχή του Ιουνίου είναι δύσκολη. Πάντως θεωρεί ότι οι εντατικοί ψεκασμοί, που πλέον συνοδεύονται κι από τους αεροψεκασμούς στους ορυζώνες, θα περιορίσουν το πρόβλημα.

Στη δυτική ύπαιθρο του νομού ωστόσο, αυτές τις μέρες όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει τρομερά έντονο πρόβλημα και ειδικά σε Καλοχώρι, Χαλάστρα, Αξιό και Χαλκηδόνα. Πρόκειται για τις περιοχές δίπλα στους ορυζώνες, όπου οι επίγειοι ψεκασμοί πλέον δεν αρκούν. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραλιακές περιοχές της Περαίας και της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός Θεσσαλονίκης πρόβλημα υπάρχει στην παράκτια ζώνη της Πιερίας και της Χαλκιδικής, ειδικά ως τα Νέα Μουδανιά και τα Ψακούδια.

Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού δεν είναι διαβιβαστής μολυσματικών ασθενειών, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά είναι ενοχλητικό και επιθετικό. «Το πρόβλημα είναι το κουνούπι Culex, που μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα ανωφελή κουνούπια που μεταβιβάζουν την ελονοσία και το είδος Aedes albopictus που διαβιβάζει επίσης μολυσματικές ασθένειες όπως η τσιγκουγκούνια και ο Δάγκειος πυρετός. Και τα τρία αυτά είδη υπάρχουν στην Ελλάδα και παρακολουθούμε την εξέλιξη του πληθυσμού τους φροντίζοντας για συστηματικούς ψεκασμούς», είπε ο κ. Μουρελάτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθημερινά 45 συνεργεία πραγματοποιούν επίγειους ψεκασμούς με προτεραιότητα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ενώ εξελίσσονται (δύο φορές την εβδομάδα) οι αεροψεκασμοί στα περίπου 40.000 στρέμματα των ορυζώνων της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και των Σερρών. Ωστόσο, ακολουθεί η αρδευτική περίοδος, οπότε θα αρχίσουν τα ποτίσματα των καλλιεργειών και το έργο της καταπολέμησης θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο.