Skip to main content

Στο «κόκκινο» οι χρηματοοικονομικές αγορές, λόγω Τραμπ

H ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις αγορές

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλεί η ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

H ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Απώλειες άνω του 1,5% καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,12.

Η τιμή του χρυσού, αλλά και οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν, ενώ από την άλλη μεριά, πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε το μεξικανικό πέσο.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό 2,5%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 44,87 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4% στα 43,07 δολάρια το βαρέλι (τη χαμηλότερη τιμή τους, από τον Σεπτέμβριο) πριν επιστρέψουν στα 43,68 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός διαμορφώνεται πάνω από τα 1.315 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην προαγορά (premarket) της Wall Street, ο Dow Jones «βουλιάζει» κατά 4,27% (780 μονάδες) στις 17.505 μονάδες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατακρημνίζονται κατά -5% στις 2.028 και 4.558 μονάδες, αντίστοιχα. Ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται και στις ασιατικές αγορές, καθώς ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχωρεί κατά 5,30% στις 16.261 μονάδες και ο νοτιοκορεάτικος Kospi διολισθαίνει κατά 3,11% στις 1.941 μονάδες.

Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας να παρέμβει για τη στήριξη του γιεν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, άφησε ανοιχτό ο Μασατσούγκου Ασακάουα, αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για τα διεθνή θέματα.

«Οι αγορές θα καταγράψουν έντονες μεταβολές καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Κέιθ Πάρκερ, αναλυτής της Barclays. «Η αβεβαιότητα των αγορών αφορά τις θέσεις του νέου προέδρου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τον τρόπο αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στο ενδεχόμενο επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου» τονίζει από την πλευρά του, ο Νταν Κλίφτον, αναλυτής της Strategas.