Skip to main content

Στο Κιργιστάν μεταβαίνουν απεσταλμένοι του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ

Την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο Κιργιστάν ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από τη Βιέννη όπου βρίσκεται.
Την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στο Κιργιστάν ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από τη Βιέννη όπου βρίσκεται.

«Είναι καιρός να ενεργήσουμε με επείγοντα τρόπο, για να διασφαλιστεί η συνταγματική νομιμότητα» στο Κιργιστάν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας σε ομιλία του ενώπιον πρεσβευτών 56 χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Όπως έγινε γνωστό, ο έκπτωτος πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Μπισκέκ και σε μήνυμά του αναφέρει ότι αρνείται να παραιτηθεί, ενώ από την πλευρά της η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν, υποσχέθηκε την οργάνωση προεδρικών εκλογών εντός των επόμενων έξι μηνών, επισημαίνοντας ότι ο έκπτωτος πρόεδρος συγκεντρώνει τους οπαδούς του στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχει καταφύγει.

Προερχόμενος από την πρόσφατη επίσκεψή του στην κεντρική Ασία ο κ. Μπαν έκανε λόγο για τη σημασία «της ελευθερίας έκφρασης» και «το κράτος δικαίου» για την κοινωνική πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της περιοχής. «Το λουτρό αίματος στο Κιργιστάν είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπενθύμιση της σπουδαιότητας που έχουν οι αρχές αυτές», επεσήμανε.

Ο ΟΗΕ όπως και ο ΟΑΣΕ πρόκειται να αποστείλουν ειδικούς εκπροσώπους τους στη χώρα αυτή, για να μελετήσουν την κατάσταση. «Αρχικώς θα ακούσουμε τι πρόκειται να μας πουν οι πολίτες και στη συνέχεια θα εκτιμήσουμε την όλη κατάσταση», δήλωσε ο Χέρμπερτ Σάλμπερ διευθυντής του κέντρου του ΟΑΣΕ για την πρόληψη των διενέξεων που θα συνοδεύει τον απεσταλμένο του ΟΑΣΕ Γιάνιμπεκ Καριμπιάνοφ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του Καζακστάν.

«Θα συναντηθούμε με όλα τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην παρούσα κατάσταση με όλους που μετέχουν στην προσωρινή κυβέρνηση, κυρίως την κ. Οτουνμπάγιεβα, την διπλωματική κοινότητα, την αντιπολίτευση και απλά μέλη της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Σάλμπερ.

«Θα ακούσουμε όλα όσα θέλουν να μας πουν», πρόσθεσε χωρίς να αποκλείει εξ΄ αρχής και μια συνάντηση με τον πρόεδρο Μπακίγιεφ, ενώ χαιρέτισε ως «καλή αρχή» την ανακοίνωση ότι πρόκειται να προκηρυχθούν σύντομα προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως στο Κιργιστάν η αντιπολίτευση μετά από αιματηρά επεισόδια ανέλαβε την εξουσία εκδιώκοντας τον μέχρι τώρα πρόεδρο και την κυβέρνηση της χώρας.