Skip to main content

Στο Κίεβο το πρώτο ταξίδι του Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργού Εξωτερικών - Επισκέφτηκε τον Ζελένσκι

«Προσωπικά ήθελα αυτό να είναι το πρώτο μου ταξίδι», είπε στον πρόεδρο Ζελένσκι, αν και δεν αναφέρθηκε σε νέα στρατιωτική βοήθεια

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ταξίδεψε στο Κίεβο για το πρώτο του ταξίδι ως υπουργός, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στενή σχέση ανάμεσα στη χώρα του και την Ουκρανία.

Η απροειδοποίητη επίσκεψη ήλθε λίγες ημέρες μετά τον -επίσης- αιφνιδιαστικό διορισμό του, ωστόσο δεν έκανε καμία σημαντική ανακοίνωση σχετικά με νέα στρατιωτική βοήθεια.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κάμερον δεσμεύτηκε ότι η μακροπρόθεσμη βρετανική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί.

«Προσωπικά ήθελα αυτό να είναι το πρώτο μου ταξίδι. Θαυμάζω τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Κάμερον στην αρχή της συνάντησης, βιντεοσκοπημένο υλικό της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.

«Αυτό που ήθελα να πω με την παρουσία μου εδώ είναι ότι θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε την ηθική υποστήριξη, τη διπλωματική υποστήριξη, την οικονομική υποστήριξη, αλλά πάνω απ' όλα τη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεστε, όχι μόνο φέτος και του χρόνου, αλλά για όσο χρειαστεί», είπε ο Κάμερον.

Ωστόσο, δεν υπήρξε άμεση δημόσια δέσμευση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ανακοίνωση σχετικά με το αν η Βρετανία θα συνεχίσει την προμήθεια όπλων ύψους 2,3 δισ. λιρών ετησίως αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Στην Ουκρανία έχει αυξηθεί η ανησυχία σχετικά με την υποστήριξη που λαμβάνει η χώρα από άλλες, καθώς οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αποσπούν την προσοχή από τη χώρα. Πέρα από αυτά, διατυπώνοντια ερωτήματα σχετικά με τη δυτική οικονομική υποστήριξη, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.