Skip to main content

Στο ΥΠΕΞ η άτυπη πρεμιέρα του ΣΒΒΕ ως κοινωνικού εταίρου

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο εκλήθησαν και οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι από την πλευρά των εργοδοτών.

Άτυπη «πρεμιέρα» χθες για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στον ρόλο του Κοινωνικού Εταίρου, ο οποίος εκλήθη με αυτή τη νέα του ιδιότητα και παρέστη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα τις επιπτώσεις του Brexit στα οικονομικά, εμπορικά, επιχειρηματικά και εργασιακά ζητήματα.

Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο εκλήθησαν και οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι από την πλευρά των εργοδοτών –Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)- και τα θέματα που συζητήθηκαν με ένταση ήταν το διμερές εμπόριο, ο τουρισμός και τα ευπαθή γεωργικά προϊόντα. Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται σε εξέλιξη η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει τα δικά της θέματα πρώτης προτεραιότητας. Στόχος είναι οι τελικές συνέπειες για τη χώρα μας από την απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι οι λιγότερες δυνατές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας είναι οι δασμοί, τα πιστοποιητικά για την κατοχύρωση προϊόντων και υπηρεσιών και οι προδιαγραφές που θα τεθούν, καθώς και το ζήτημα της βίζας. Είναι σαφές ότι την πρωτοβουλία επί των θεμάτων έχουν οι Άγγλοι, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να προστατέψουν την εσωτερική τους παραγωγή και να θωρακίσουν με κάθε τρόπο την αγορά τους, αλλά εξίσου σαφές είναι ότι η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως. Αν για παράδειγμα επανέλθει η βίζα από τις δύο πλευρές ο ελληνικός τουρισμός θα βρεθεί υπό πίεση, καθώς οι Βρετανοί είναι από τους καλύτερους πελάτες των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Για τη Βόρεια Ελλάδα το θέμα του Brexit είναι αρκετά σοβαρό, αφού πολλές βιομηχανίες της περιοχής εξάγουν στη Μεγάλη Βρετανία, κυρίως μεταποιημένα  αγροτικά προϊόντα. Τα βασικά θέματα που τίθενται αφορούν τις τελωνιακές ρυθμίσεις, δηλαδή το ύψος των δασμών που θα επιβληθούν.  Επίσης, θα πρέπει να διευκρινισθούν ζητήματα πιστοποιήσεων και αδειοδοτήσεων σχετικά με τα Προϊόντα  Ονομασίας Προέλευσης και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν τα ευαίσθητα προϊόντα –για παράδειγμα ελληνική επιχείρηση εστίασης τροφοδοτεί τα εστιατόρια της στο Νησί με κρέατα από την Ελλάδα.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν σχετικά πρόσφατες μνήμες από τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις των Άγγλων στην προ του 1992 περίοδο, δηλαδή στα χρόνια πριν από την καθιέρωση της Ενιαίας Αγοράς, οπότε είναι κάπως δύσκολο να αιφνιδιαστούν.