Skip to main content

Στο χείλος του λιμού η Γάζα: Ανοίγει ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος

Η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να ανοίξει τις οδικές αρτηρίες και τα λιμάνια του για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια

Με ολοένα και περισσότερους θανάτους παιδιών από ασιτία στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μέρα, η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να ανοίξει τις οδικές αρτηρίες και τα λιμάνια του για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο θαλάσσιος διάδρομος που θα εφαρμοστεί πιλοτικά έχει αφετηρία το λιμάνι της Λάρνακας, από όπου πλοίο το οποίο ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «World Central Kitchen» θα μεταφέρει εφόδια, τρόφιμα και υλικά για την κατασκευή υποδομών.

Στο μεταξύ, έως και δύο μήνες θα πάρει η κατασκευή της αποβάθρας, που φτιάχνουν οι ΗΠΑ για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Με τη διαδικασία αυτή θα παρακαμφθεί και η αναγκαία διαδικασία εύρεσης προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Γάζας.

Όπως μάλιστα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, η κατασκευή της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας που θα συνδέει την ξηρά με τα πλοία θα απαιτήσει περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες, προκειμένου να κατασκευαστεί.

Παράλληλα, έκκληση απευθύνεται στο Ισραήλ να ανοίξει τα λιμάνια του για να περάσει η βοήθεια. Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός πριν από το Ραμαζάνι θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Την ίδια ώρα, νέες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από συγγενείς ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.