Skip to main content

Στο φως κομπίνα γνωστού φαρμακοποιού και γιατρών με φάρμακα

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας. Η αξία των φαρμάκων ανέρχεται στις 46.000 ευρώ.

Συνταγές φαρμάκων τις οποίες συνταγογραφούσαν γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εν αγνοία των ασφαλισμένων εκτελούσε 53χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου στο Κερατσίνι, που συνελήφθη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και τέσσερις γιατροί, συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ενώ ερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων.

Προηγήθηκε αστυνομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατροί, εν αγνοία των ασφαλισμένων, χρησιμοποιούσαν τον Α.Μ.Κ.Α. τους και συνταγογραφούσαν φάρμακα.

Στη συνέχεια, παρέδιδαν τις συνταγές στον 53χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τις εκτελούσε στο φαρμακείο του, στο Κερατσίνι, και αποζημιωνόταν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Την Τετάρτη, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), παρουσία εισαγγελέα, έκαναν έρευνες στο φαρμακείο του συλληφθέντος και σε δύο αποθήκες, για τις οποίες δεν υπήρχε άδεια από τον Ε.Ο.Φ.

Κατά τις έρευνες αυτές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.695 κουτιά φαρμάκων από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας (μεταξύ αυτών και φάρμακα που εμπίπτουν στους πίνακες των ναρκωτικών ουσιών), 48 συσκευασίες φαρμάκων που έφεραν ταινία γνησιότητας αλλά η διάθεσή τους επιτρέπεται μόνο στα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των νοσοκομείων, 1.200 ιατρικές συνταγές, οκτώ ατομικά βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων και 12 βιβλιάρια συνταγογραφήσεων διαφόρων ασφαλισμένων.

Η συνολική αξία των φαρμάκων αυτών, βάσει της τρέχουσας λιανικής τιμής πώλησής τους και η αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 46.000 ευρώ.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π), τον Ε.Ο.Φ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και να καθοριστεί επακριβώς η συνολική ζημιά για το Δημόσιο, ενώ διερευνάται και η περαιτέρω διάθεση των φαρμάκων.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του, για παράβαση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, για νοθεία, για απάτη τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, από την οποία το συνολικό όφελος και η ζημία υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, καθώς και για ψευδή βεβαίωση κατά εξακολούθηση μετά χρήσεως και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών.