Skip to main content

Στο ευρωκοινοβούλιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Στο επίκεντρο της συζήτησης του ΕΚ θα βρεθεί σήμερα η συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία

H συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης του ΕΚ με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το πρωί στις 9πμ (ώρα Γαλλίας).

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, όλα τα άτομα που φθάνουν παράνομα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία, ενώ για κάθε επιστροφή Σύρου στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ.

Μόλις μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι παράτυπες διελεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, εφόσον η Άγκυρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκίας και η έκθεση προόδου για το 2015

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει το απόγευμα με τον Επίτροπο αρμόδιο για ζητήματα διεύρυνσης, Johannes Hahn, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκίας και την πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Θα θέσει σε ψηφοφορία την Πέμπτη το σχετικό ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2015.

Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν θα πρέπει να συνδεθεί με τη διαπραγματευτική διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ενώ τονίζεται ότι υπάρχουν πολλοί τομείς που υστερούν ακόμη, όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία έκφρασης και ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών.