Skip to main content

Στο Ευρωδικαστήριο οι καρκινοπαθείς για τον ξενώνα της Πυλαίας

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγουν εκπρόσωποι καρκινοπαθών σχετικά με την καθυστέρηση στη λειτουργία του ξενώνα στην Πυλαία, ο οποίος ένα χρόνο τώρα παραμένει στα αζήτητα, καθώς κανείς φορέας δεν
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγουν εκπρόσωποι καρκινοπαθών σχετικά με την καθυστέρηση στη λειτουργία του ξενώνα στην Πυλαία. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, το κτίριο -που χρειάστηκε 15 χρόνια για να χτιστεί- ένα χρόνο τώρα παραμένει στα αζήτητα, καθώς κανείς φορέας δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας του.

Ο ξενώνας 100 κλινών, συνολικού κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, αποτελούσε όραμα των εκατοντάδων ασθενών της Βόρειας Ελλάδας, καθώς όσοι έρχονται στην πόλη για την απαραίτητη θεραπεία τους αναγκάζονται να διανυκτερεύουν ακόμη και στο αυτοκίνητο τους, καθώς δεν υπάρχει κάποιο μέρος για να μείνουν. Το κόστος αυτό καλύφθηκε με χρηματοδότηση από το Γ΄ΚΠΣ, καθώς και από δωρεές πολιτών που έφτασαν τις περίπου 180 εκατ. δραχμές.

Όπως τονίζει στη Voria.gr η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας, κ. Περσεφόνη Μήττα, τα βασικά έξοδα λειτουργίας του ξενώνα θα αναλάμβανε μετά από δική τους παρέκκλιση η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, η οποία τώρα όμως δηλώνει αδυναμία να καλύψει τα έξοδα.

«Εμείς προτείναμε την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία να αναλάβει την λειτουργία του έργου. Ωστόσο, από τότε που ολοκληρώθηκε η Εταιρία κωφεύει», σημειώνει η κ. Μήττα και προσθέτει ότι η Εταιρία θέλει να προσαρτήσει τη λειτουργία του στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

«Η λειτουργία του ξενώνα μπορεί να γίνει και με εθελοντές, όπως και οι αντίστοιχοι του εξωτερικού, και δεν αληθεύει ότι χρειάζονται 900.000 ευρώ το χρόνο», επισημαίνει η κ. Μήττα.

Η λειτουργία του ξενώνα στην Πυλαία θα αποτελέσει οικονομική ανακούφιση για τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για τη θεραπεία τους, καθώς δεν θα πληρώνουν έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία όπως κάνουν τώρα. Παράλληλα, με τη λειτουργία του θα εξοικονομηθούν και χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να διατεθούν, σύμφωνα με την κ. Μήττα, στα φάρμακα των ασθενών, τα οποία πολλά ταμεία έχουν σταματήσει να καλύπτουν.

«Οι καρκινοπαθείς αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται σε κλινική στη Μηχανιώνα, μέσω του Θεαγένειου, το οποίο έχει συνάψει σύμβαση του νοσοκομείου με τα ταμεία», σημειώνει η κ. Μήττα και προσθέτει: «Γιατί να πληρώνει το ταμείο μου και να βουλιάζει, ενώ μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα με τη λειτουργία του ξενώνα και να δοθούν για τα φάρμακα μας, τα οποία πλέον καλούμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας;».

Παράλληλα, η ίδια σημειώνει ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία πλέον επιθυμεί τη μετατροπή του ξενώνα σε κέντρο έρευνας, γεγονός στο οποίο μέλη της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας αντιδρούν και γι΄αυτό θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Αν αλλάξει χρήση ο ξενώνας, τότε υπάρχει κίνδυνος να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστραφούν τα χρήματα», υπογραμμίζει η κ. Μήττα.