Skip to main content

Στο επίκεντρο η συνεργασία Ελλάδας –Ουγγαρίας

Οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων τέθηκαν επί τάπητος στο επίκεντρο φόρουμ που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ.

Oι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας –Ουγγαρίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με το Γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα.

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση της πρόθεσης για συνέχιση των προσπαθειών ενδυνάμωσης των ελληνο-ουγγρικών οικονομικών σχέσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, χαιρετίζοντας τα μέλη της ουγγρικής επιχειρηματικής αποστολής που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 76ς ΔΕΘ.

«Oι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε μια σειρά συμβάσεων και συμφωνιών. Δυστυχώς όμως», πρόσθεσε ο κ. Βλαχογιάννης, «το επίπεδο των διμερών συναλλαγών είναι πολύ χαμηλό, αναλογικά με τις αντικειμενικές δυνατότητες των δύο οικονομιών. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουγγαρία το 2010 έφτασαν τα 194 εκατ. ευρώ  και αφορούν τηλεοράσεις, τηλεφωνικές συσκευές, αυτοκίνητα κ.α., ενώ οι ελληνικές εξαγωγές έφθασαν τα 31 εκατ. ευρώ και αφορούν σε εσπεριδοειδή, φάρμακα, αλουμίνιο, ξηρούς καρπούς, ρύζι και ποτά».

Ο κ. Βλαχογιάννης υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια στην ανάπτυξη διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΒΕΘ υπέγραψε -το 1993- σύμφωνο αδελφοποίησης με το ΕΒΕ Βουδαπέστης. Στη συνέχεια, παρέθεσε τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής για ξένες επενδύσεις, ενώ έδωσε έμφαση στη δυναμική των εξαγωγικών της επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της η πρέσβης υπό διαπίστευση της Ουγγαρίας στην Αθήνα, Eszter Sandorfi, αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται στη χώρα της προκειμένου να ξεπεράσει η ουγγρική οικονομία τις επιπτώσεις της κρίσης αναφέρθηκε δίνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της εταιρικής φορολογίας και της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς και την επιβολή ειδικού φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως του λιανεμπορίου και των τηλεπικοινωνιών, σε τράπεζες κλπ.

Όπως η ίδια σημείωσε, στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η ενθάρρυνση της απασχόλησης και η τόνωση της ανάπτυξης και του παραγωγικού δυναμικού.

Στοιχεία για την ουγγρική οικονομία έδωσε στην ομιλία του ο γενικός αντιπρόεδρος του Κέντρου Επενδύσεων και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Gyorgy Kerekes, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στη χώρα του απαιτούνται μόλις τέσσερις μέρες.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και των μελών της ουγγρικής αποστολής.