Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο ΕΚΕΤΑ ξεναγήθηκε ο Μητσοτάκης - Έκανε βόλτα με αυτοκινούμενο όχημα (φωτο+vid)

Το ΕΚΕΤΑ ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του πρωθυπουργού - Οι καινοτομίες του Κέντρου

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα των ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να δει πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ΕΚΕΤΑ ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του πρωθυπουργού, ο οποίος ξεναγήθηκε από τους διευθυντές του κέντρου, που του έδειξαν μεταξύ άλλων συστήματα καθαρισμού νερού, αγρορομποτικής, ανάλυσης ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και αντι-drone. Μάλιστα έκανε βόλτα με το αυτοκινούμενο όχημα που κατασκεύασε η ομάδα του ΕΚΕΤΑ, ενώ είδε επίδειξη του έξυπνου πατινιού που έχει σχεδιάσει το κέντρο.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς επίσης εν ενεργεία και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, επισκέφτηκε το ΕΚΕΤΑ εν όψει της σχεδιαζόμενης επέκτασής του σε χώρο του ThessIntec.

«Ο πρωθυπουργός ήθελε να επισκεφτεί το ΕΚΕΤΑ εδώ και πολύ καιρό. Ο στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι να δει από κοντά τα σημερινά επιτεύγματα του ΕΚΕΤΑ,  που είναι από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας και συμμετέχει σε πάρα πολλά ερευνητικά προγράμματα. Η κυβέρνηση το χρηματοδοτεί μέσω του ταμείου Ανάκαμψης για τα νέα του κτήρια το λεγόμενο ΕΚΕΤΑ2 εντός του ThessIntec, το οποίο προχωρά. Περιμένουμε μια απόφαση του ΣτΕ, ώστε να αρχίσει κανονικά η υλοποίηση του έργου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δήμας.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζοβάρας, πρόεδρος και διευθυντής Κεντρικής Διεύθυνσης του ΕΚΕΤΑ σημείωσε πως το πρόγραμμα ανάπτυξης του κέντρου ιδίως σε νέες υποδομές υποστηρίζεται πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 34 εκ. ευρώ. «Το ΕΚΕΤΑ σκοπεύει να δημιουργήσει 19.000 νέα τετραγωνικά, δηλαδή περίπου να διπλασιάσει τις υποδομές του, έτσι ώστε να μπορεί να δει με αισιοδοξία τη νέα δεκαετία», είπε και πρόσθεσε πως το ΕΚΕΤΑ απασχολεί πάνω από 1.500 εργαζόμενους, κυρίως μηχανικούς, αλλά και βιολόγους, γιατρούς και πολλές άλλες ειδικότητες και με τα νέα προγράμματα που έχει εξασφαλίσει, θα δημιουργήσει πάνω από 200 - 300 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Image
Image
Image
Image
Image
Image