Skip to main content

Στο δήμο Θεσσαλονίκης η πρώτη δανειοδότηση μέσω του Jessica

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος στη χώρα που μετέχει στο Jessica, μετά από πολλούς μήνες που η λήψη δανείου είχε κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Μπήκαν σήμερα οι υπογραφές μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Τράπεζας Πειραιώς για τη σύμβαση χρηματοδότησης του έργου για τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού μέσω του προγράμματος Jessica.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος σε όλη τη χώρα που μετέχει στο Jessica, μετά από πολλούς μήνες που η λήψη του δανείου είχε κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 5,8 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση μέσω του Jessica είναι 3,3 εκατ. για 15 χρόνια με επιτόκιο 1,20%. Η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση είναι στο 10% του κόστους της επένδυσης.  

Σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης, ανάμεσα στο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Real Estate, Γιώργος Παπαϊωάννου. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Γ.Γ. ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας, ο Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης καθώς και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Σε μία εποχή που οι πόροι των Δήμων περιορίζονται δραστικά θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης για να γίνουν έργα. Αν μπορέσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να «σπρώξει» το Jessica, θα κάνουμε περισσότερα πράγματα στην πόλη και θα είμαστε αποτελεσματικοί στο έργο για το οποίο εκλεχθήκαμε» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα χρηματοδοτικό εργαλείο.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Real Estate Γιώργος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου  για το δήμο και τις θετικές επιπτώσεις του. Έκανε λόγο για ένα έργο «μοναδικό στο σύνολο της χώρας, αυτού του προϋπολογισμού και αυτής της εμβέλειας». Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος, καθώς, όπως εξήγησε, «ο δήμος Θεσσαλονίκης αντέδρασε άμεσα και κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τράπεζα Πειραιώς για τις περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει τη διαχείριση συνολικά 40 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια η Τράπεζα θα συμμετάσχει με άλλα 16 εκατ. ευρώ». Στην επιμονή του δήμου Θεσσαλονίκης να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα αναφέρθηκε και ο Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ και πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου Jessica, Νίκος Μαντζούφας αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση του έργου και υπογράμμισε πως χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε στη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από το συγκεκριμένο έργο που θα φτάνει έως και 60%. Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα δήλωσε πως ο δήμος είναι έτοιμος και πως αναμένει «το επόμενο Jessica για να προχωρήσει και η υπογειοποίηση των κάδων που κόπηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Τον Αύγουστο ο ανάδοχος του έργου

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοπράτηση του έργου του εκσυγχρονισμού του δικτύου του δημοτικού φωτισμού. Στη συνέχεια αρχές του Αυγούστου, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών, αναμένεται να συμβασιοποιηθεί το έργο και να υπάρχει ο ανάδοχος.

Στόχος είναι η μείωση των ενεργειακών δαπανών του Δήμου, καθώς και η αισθητική αναβάθμιση περιοχών και πάρκων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την Άνω Πόλη. Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει την κατασκευή νέου έργου φωτισμού στον παραλιακό άξονα της πόλης (Λ. Πύργος έως ΜΜΘ συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών πάρκων της παραλιακής λεωφόρου), τις καθέτους 3ης Σεπτεμβρίου, Π. Μελά και τέλος την οδό Διοικητηρίου. Στις συγκεκριμένες περιοχές θα τοποθετηθούν 380 ιστοί και φωτιστικά οδών και 145 ιστοί και φωτιστικά πάρκων. Όλα τα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας Led μεγάλης διάρκειας ζωής και χαμηλής κατανάλωσης.

Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει την αντικατάσταση 2.050 παλαιών φωτιστικών, με σύγχρονα φωτιστικά Led  μεγάλης διάρκειας ζωής και εξοικονόμησης ενέργειας στις οδούς, Αγ. Πάντων, Αναγεννήσεως, Βενιζέλου, Βιζυηνού, Δωδεκανήσου, Εθν Αμύνης, Ιασονίδου, Ίωνος Δραγούμη, Κασσάνδρου, Κολωνιάρη, Κουντουριώτου, Λαγκαδά, Μοναστηρίου, Ολύμπου, Φιλίππου, Τσιμισκή – Πολυτεχνείου, Αγγελάκη, Ν. Γερμανού, Λ. Στρατού, Μ. Ανδρόνικου, 25ης Μαρτίου, Γ. Παπανδρέου, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Λαμπράκη, Δελφών, Κατσιμίδου, Καυταντζόγλου, Κλεάνθους, Κ. Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως, Μαραθώνος, Ν. Πλαστήρα, Παπάφη, Π. Συνδίκα, Ψελλού και Βασ. Όλγας.

Tο πρόγραμμα Jessica είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τράπεζα Πειραιώς ενεργώντας ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης, έχει αναλάβει τη διαχείριση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica Ελλάδας.