Skip to main content

Στο Δικαστήριο η Βουλγαρία για τη διάθεση αποβλήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επειδή η χώρα δεν συγκρότησε κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης οικιακών απορριμμάτων στη Σόφια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επειδή η χώρα δεν συγκρότησε κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης οικιακών απορριμμάτων στη Σόφια. Πρόκειται για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων η οποία προβλέπει βασικές απαιτήσεις διαχείρισης αποβλήτων που πρέπει να τηρούνται από τα κράτη μέλη προκειμένου να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου.

Τον Οκτώβριο του 2007 η Επιτροπή απηύθυνε στη Βουλγαρία πρώτη προειδοποιητική επιστολή επειδή η χώρα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για τη συγκρότηση ολοκληρωμένου δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων στην πρωτεύουσά της. Από τις ελλείψεις που εντόπισε η Επιτροπή, οι σπουδαιότερες αφορούν την απουσία συστήματος και εγκαταστάσεων για την ανάκτηση και διάθεση των οικιακών απορριμμάτων της πόλης, την απουσία ή ακαταλληλότητα των χώρων προσωρινής αποθήκευσης και την απουσία κατάλληλου συστήματος προεπεξεργασίας των αποβλήτων. Η Επιτροπή απηύθυνε τελική γραπτή προειδοποίηση στη Βουλγαρία τον Δεκέμβριο του 2008.

Μετά από διεξοδική ανάλυση της απάντησης των βουλγαρικών αρχών, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Σόφια θα εξακολουθήσει να στερείται των απαιτούμενων εγκαταστάσεων επί μακρόν. Αν και είναι ικανοποιημένη με το γεγονός ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τον προγραμματισμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων στη Σόφια, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο κατάλληλες εγκαταστάσεις διάθεσης αποβλήτων θα είναι πλήρως λειτουργικές.

Η οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα 2006/12/ΕΚ απαιτεί από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες. Το δίκτυο αυτό πρέπει να καθιστά δυνατή τη διάθεση των αποβλήτων σε μία από τις πλησιέστερες κατάλληλες εγκαταστάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου. Στόχος της οδηγίας είναι να προωθήσει την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση και την επεξεργασία τους με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους, καθώς και να εξασφαλίσει την ακίνδυνη διάθεσή τους.