Skip to main content

Μάθημα στα... σκαλοπάτια στο ΠΑΜΑΚ, στα όριά του το Αριστοτέλειο

Τι λένε οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ στη Voria.gr.

Αιμορραγούν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης καθώς για ακόμη μια χρονιά οι ελλείψεις είναι πολλές, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους και δημιουργώντας καταστάσεις ασφυξίας.

H υποχρηματοδότηση, καθώς και οι ελλείψεις σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, οξύνονται με τις διοικήσεις τους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και του αντιπροέδρου του ΑΤΕΙΘ στη Voria.gr, η δυσαναλογία του αριθμού διδασκόντων προς φοιτητές, αλλά και ο μεγάλος αριθμός εισακτέων σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε υποδομές, διαμορφώνουν μια κατάσταση σχεδόν οριακή.

Στα όρια η λειτουργία του ΑΠΘ

Με 11,9 εκατομμύρια ευρώ θα αναγκαστεί να τα βγάλει πέρα φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο 20,6 εκατομμύρια, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του.

Όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας στη Voria.gr, τα 11,9 εκατ. δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες του πανεπιστημίου.

Μάλιστα, ανέφερε ότι στις 31 Αυγούστου διεγράφησαν άλλα 135 μέλη επιστημονικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι καθηγητές για φέτος να είναι πολύ λιγότεροι από πέρυσι.

«Η χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από πέρυσι, εκτός εκπλήξεως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτκας, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας που τέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή και αφορούν στη μεταφορά επιστημονικού προσωπικού από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια είναι ανησυχητικές και χωρίς διαδικασία εξέτασης.

«Πρακτικές όπως η μεταφορά επιστημονικού προσωπικού από κατηγορία σε κατηγορία, αναστατώνουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Παράλληλα, ο κ. Μήτκας ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο περιμένει και προσωπικό από τις μετατάξεις στο Δημόσιο, κάτι που είναι μια πολύμηνη διαδικασία και δεν είχε προχωρήσει, ωστόσο σύμφωνα με τον πρύτανη τον τελευταίο καιρό φαίνεται να ξεκολλάει.

Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν και οι πρωτοετείς φοιτητές, με το Πανεπιστήμιο με μια πρώτη εκτίμηση, να περιμένει περίπου 6.150 φοιτητές, ωστόσο με επιφύλαξη, καθώς πέρυσι, περιμένοντας τον ίδιο αριθμό και μαζί με τις μετεγγραφές, ο αριθμός των νέων φοιτητών άγγιξε τους 8.080.

Κτηριακές ελλείψεις στο ΠΑΜΑΚ

Με ορισμένους φοιτητές να κάνουν μάθημα στα... σκαλοπάτια θα ξεκινήσει η φετινή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αναπληρωτής πρύτανης του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, εκτός από το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, οι πρωτοετείς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, με τις αίθουσες να μην μπορούν πλέον να απορροφήσουν τον όγκο των φοιτητών.

«Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης λιμνάζει σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε σε όποια κατάσταση προκύψει και αυτό γίνεται με εξοπλισμό από τα μεταπτυχιακά, με χρηματοδότηση από τεστ ή βιβλία κ.α.», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό ο αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, ωστόσο θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς το Ίδρυμα παράλληλα περιμένει τις προκηρύξεις του υπουργείου, ενώ μέχρι τότε οι όποιες δυσκολίες θα βγουν εις πέρας με τους εξωτερικούς συνεργάτες.

Στο ΠΑΜΑΚ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ιδρύματος, αναμένονται 1.600 πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αλλάξει, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μετεγγραφές.

Χωρίς θέρμανση για ακόμη μια χρονιά το ΑΤΕΙΘ;

Προβλήματα χρηματοδότησης, θέρμανσης και υλικοτεχνικών υποδομών αντιμετωπίζει για ακόμη μια χρονιά και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ιδρύματος, Παναγιώτης Τζιώνας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιώνα, φέτος υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την χρηματοδότηση, ενώ τόνισε ότι χρειάζονται εκτάκτως 100 πρόσθετες θέσεις προσωπικού, καθώς αυτές που ήδη υπάρχουν, δεν επαρκούν και η κατάσταση είναι οριακή.

«Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με το 1/4 του προϋπολογισμού με τα ωράρια του προσωπικού να είναι πολύ αυξημένα, λόγω υποστελέχωσης. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με την κατάσταση ως έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο μείζον θέμα του Ιδρύματος είναι και αυτό της θέρμανσης, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια, φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό του ΑΤΕΙΘ έχουν εκτός των άλλων να αντιμετωπίσουν τους μήνες του χειμώνα και τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στο Ίδρυμα.

Πάντως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, να "ξεκολλήσει" τις διαδικασίες και να υπάρχει θέρμανση σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος, μαζί και αυτόν της φοιτητικής εστίας τον Οκτώβριο, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι μένει επιφυλακτικός.

Στο ΑΤΕΙΘ, με μια πρόωρη εκτίμηση, ενδέχεται να έρθουν 2.000 πρωτοετείς φοιτητές (περίπου 100-150 για κάθε ένα από τα 17 Τμήματα), κάτι το οποίο επίσης δημιουργεί ανησυχίες, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τζιώνας, κάθε χρόνο το ίδρυμα ζητά και μπορεί να φοιτήσει 60 φοιτητές ανά Τμήμα, ωστόσο έρχονται γύρω στους 100-150.