Skip to main content

Στον αέρα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εξαιτίας της αποχής

Στο 70% κυμάνθηκε η αποχή των δημοσίων υπαλλήλων - Νομοθετική ρύθμιση που θα συνδέει την αξιολόγηση με την κινητικότητα σκέφτεται η κυβέρνηση

Δίχως αποτέλεσμα έληξε χθες και η τρίτη προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ – ΟΤΑ να προτρέπουν σε αποχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης, η αποχή κυμάνθηκε περίπου στο 70%, ενώ η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 80%.

Όπως αναφέρει πηγή που επικαλείται η Καθημερινή, η Όλγα Γεροβασίλη δεν αποκλείεται αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο να καταθέσει νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει – μεταξύ άλλων – τη σύνδεση της αξιολόγησης με το νέο σύστημα κινητικότητας.

Εξάλλου, στην επίμαχη διάταξη, θα ορίζεται ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο.

Όσοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα αποκλείονται και από τη διαδικασία της κινητικότητας και συνεπώς από τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη διάταξη θα ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι ο αποκλεισμός από την κινητικότητα θα διαρκεί όσο και η αποχή του κάθε υπαλλήλου από την αξιολόγηση, καθώς, εφόσον ο υπάλληλος συμπληρώσει και παραδώσει το σχετικό έντυπο, θα μπορεί να συμμετέχει στη κινητικότητα.

Την αποτυχία με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σχολίασε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «η συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης κάθε διαδικασίας αξιολόγησης τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Η κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες».

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη, με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τη ΝΔ για «σιωπηρή υποκίνηση της αποχής από τη διαδικασία της αξιολόγησης» επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν συμμερίζεται τη χαρά της στην ανάμνηση των τυφλών απολύσεων και της καρατόμησης στελεχών της δημόσιας διοίκησης με υψηλά τυπικά προσόντα».

«Οι θιασώτες της κατεδάφισης της δημόσιας διοίκησης θα μείνουν με τις αναμνήσεις τους», κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.