Skip to main content

Επιτυχής η έκδοση του ελληνικού ομολόγου - Δήλωση Τσακαλώτου

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η τιμολόγηση του νέου 7ετους ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο με την απόδοση του να φτάνει το 3,5%.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, παρά τη δυσμενή συγκυρία στις διεθνείς αγορλες

Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ. υπερακαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.

«Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδες Τσακαλώτος.

Εκδόθηκε κάτω από πιέσεις

Η έκδοση ολοκληρώθηκε μέσα σε δυσμενείς συνθήκες και γενικευμένη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, ως αποτέλεσμα της αστάθειας και της έντονης μεταβλητότητας του τελευταίου διαστήματος. 

Μεταξύ άλλων, τα επταετή και δεκαετή χρεόγραφα των χωρών του κλειστού πυρήνα της Ευρωζώνης, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Φινλανδία ανέβηκαν σήμερα κατά 3-4 μονάδες βάσης.

Η επίσημη έκδοση έγινε την Δευτέρα αλλά το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, οι ανάδοχοι (Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan, Nomura) καθώς και ο ΟΔΔΗΧ θέλησαν να ηρεμήσει πρώτα το κλίμα στις αγορές.