Skip to main content

Στο 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στην Ιαπωνία

Στην περικοπή των δημοσίων επενδύσεων τις οποίες είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν από λίγους μήνες προσανατολίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να θέσει το τε
Στην περικοπή των δημοσίων επενδύσεων τις οποίες είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν από λίγους μήνες προσανατολίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να θέσει το τεράστιο βάρος του δημοσίου χρέους υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση σκοπεύει να εκδώσει και ναανανεώσει ομόλογα ύψους 145 τρισεκατομμυρίων (1,1 τρισ. ευρώ). Ωστόσο η αγορά ομολόγων ανησυχεί για τα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να υπαναχωρήσει από τις μείζονες προεκλογικές υποσχέσεις της, οι οποίες την έφεραν στην εξουσία το Σεπτέμβριο, εν μέρει διαβεβαιώνει τις αγορές ομολόγων ότι μπορεί να πετύχει το όριο που η ίδια έθεσε να μην ξεπεράσει η έκδοση ομολόγων τα 44 τρισεκατομμύρια γεν (335,5 δισ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά όμως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο οικονομικό έτος 2010-11, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει την έκδοση τριακονταετών ομολόγων που θα μπορούν να αυξήσουν επιπλέον την πίεση σε μία αγορά που ήδη ανησυχεί σχετικά με την πολιτική οικονομικής λιτότητας της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Γιούκιο Χοτογιάμα έχει εγκαταλείψει τα σχέδια του να καταργήσει την προσαύξηση στα καύσιμα. Συμφώνησε να αυξήσει τους φόρους στα τσιγάρα και μείωσε τις δαπάνες για δημόσια έργα ανταποκρινόμενος στην άνευ προηγουμένου μείωση των φορολογικών εσόδων εφέτος.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η μείωση των δημοσίων επενδύσεων θα εμποδίσει την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβερνητική τάση να περικοπούν ορισμένα έργα και μετά να υπάρξουν νέες δαπάνες για ορισμένα προγράμματα, κλονίζει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Το δημόσιο χρέος της χώρας αγγίζει το 200% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) και είναι το μεγαλύτερο στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.

Ο Χοτογιάμα είπε ότι επιδιώκει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τη φορολογία να διοχετευθεί σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και προσπαθεί να αποφύγει την επιστροφή στην ύφεση ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα μέσα του 2010.

Ενδεχόμενο επιστροφής στην ύφεση δεν θεωρείται πιθανό, καθώς οι εξαγωγές της χώρας ανακάμπτουν.