Skip to main content

Στις ΗΠΑ οι καπνιστές μειώθηκαν στο 15% του πληθυσμού

Μεγάλη μείωση του αριθμού των καπνιστών στις ΗΠΑ. Από αυτούς που παραμένουν «πιστοί», περισσότεροι είναι άνδρες ενώ πρώτοι έρχονται οι Αφροαμερικανοί.

Ο αριθμός των καπνιστών στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες καθώς έχει πέσει στο 15%, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές δημόσιας υγείας.

Το ποσοστό των καπνιστών ανάμεσα στους ενήλικους αμερικανούς «μειώθηκε από 24,7% που ήταν το 1997 σε 15,2% τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2015», αναφέρει η έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS).

Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι συχνότερο μεταξύ των ανδρών (17,4%) σε σχέση με τις γυναίκες (13%), διαπιστώνει η έκθεση.

Επίσης είναι συχνότερο μεταξύ των Αφροαμερικανών (18,1%), ακολουθούν οι λευκοί Αμερικανοί (17,1%) και οι Λατινοαμερικανοί (10,4%).

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στα οποία ανήκει το NCHS, οι καπνιστές ανέρχονταν στο 42% του αμερικανικού πληθυσμού το 1965, ποσοστό το οποίο μειώνεται σταθερά με την πάροδο των ετών.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές δημόσιας υγείας, το κάπνισμα «είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλεί αρκετές μορφές καρκίνου και άλλες ασθένειες και παραμένει η πρώτη αποτρέψιμη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ καθώς ευθύνεται για 480.000 θανάτους ετησίως».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος.