Skip to main content

Στις γνωστές τους θέσεις έμειναν οι αρχηγοί

Στο δίλημμα υπευθυνότητα ή νεφελώδεις προτάσεις επέμεινε ο Κ. Καραμανλής. Ψήφο αυτοδυναμίας ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου. Η συζήτηση ζωήρεψε στο σημείο όπου οι αρχηγοί έθεταν τις ερωτήσεις.
Σημεία απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών από το ντιμπέιτ:

1. Για την οικονομία:
Κ. Καραμανλής:
Μας κληροδοτήθηκε μεγάλο έλλειμμα, το οποίο ανέβηκε κυρίως με την εμφάνιση της κρίσης. Η προσπάθεια αυτή θέλει συνέχεια.  Το δίλημμα είναι αναγκαίες αποφάσεις ή ευχολόγια για να θεραπεύσουμε μια και καλή τα δημοσιονομικά μας βάρη. Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών επί τη βάση της ειλικρίνειας και του δύσκολου σχεδίου που προτείνουμε.

Γιώργος Παπανδρέου:
Ο κ. Καραμανλής ήταν ευχάριστος για τους λίγους και δυσάρεστος για τους πολλούς. Υπήρχαν χρήματα, αλλά το ερώτημα είναι που πήγαν. Πήγαν στις πελατειακές σχέσεις, στην αδιαφάνεια και στη διαφθορά. Δεσμεύομαι για νοικοκύρεμα του κράτους είμαι αποφασισμένος, χωρίς προφάσεις, να χτυπήσω αυτά τα φαινόμενα, αναδιανομή και τόνωση της αγοράς με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, χωρίς πάγωμα των μισθών και των συντάξεων.

Αλέκα Παπαρήγα:
Υπάρχει σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης. Σε μία ταξική κοινωνία ή θα χάσουν οι επιχειρηματίες ή θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Προτείνουμε 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν λογαριάζουμε τις Βρυξέλλες όταν ο λαός ζει ολοένα και χειρότερα.

Αλέξης Τσίπρας:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει από συνεργασίες, πάνω όμως σε προγραμματικές προτάσεις. Όσες φορές ζητήσαμε κοινή δράση, εισπράξαμε άρνηση.

Γιώργος Καρατζαφέρης
Να εφαρμοστεί η ποσόστωση στους μετανάστες. Δεν είπα να τους διώξουμε. Όχι όλοι και όχι κανένας. Εκείνοι που πρέπει.

Νίκος Χρυσόγελος:
Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι λάθος και απαιτούνται καινούργια πολιτικά εργαλεία. Η απάντηση στην κρίση είναι αλλαγή της οικονομίας σε μία κατεύθυνση περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνη.

2. Κοινωνική πολιτική και εργασία
Γ. Παπανδρέου:
Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα εάν δεν αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ότι θα πληρώνει συντάξεις ακόμα και αν χρειαστεί να δανειστεί. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα χτυπήσουμε εκεί που πονάει. Όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις. Είμαι έτοιμος για διάλογο με όλους για την επίλυση του ασφαλιστικού.

Αλ. Παπαρήγα:
Στις 4 Οκτώβρη δεν κρίνεται ο σοσιαλισμός. Ένα ριζοσπασιτκό κόμμα δεν μπορεί να υποτάσσεται σε μια ΑΔΕΔΥ που συμφωνεί με τους βιομήχανους ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση.

Αλ. Τσίπρας:
Έρχονται δύσκολες μέρες η κοινωνία θα βγει στο δρόμο. Και εμείς κάναμε μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε μόνο τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά άσκησε και αγωνιστική αντιπολίτευση. Έχουμε πάρει τα μαθήματα μας για τα λάθη. Σήμερα ήμαστε εδώ ενωμένοι, θέλουμε να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν.

Γ. Καρατζαφέρης
Με τα υπάρχοντα λεφτά δεν πρόκειται να βγει η χώρα από την κρίση. Τα λεφτά της παραοικονομίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, όπως και αυτά που είναι στις τράπεζες. Ο κ. Σημίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος και απορώ πως το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μία έμμεση αλλά σαφή πατροκτονία.

Ν. Χρυσόγελος
Οι μετανάστες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, θα μπορούσαν να αναζωογωνήσουν το ασφαλιστικό σύστημα, με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Κ. Καρμανλής:
Υπάρχει έκρηξη ανεργίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα μειώθηκε από 11,5% σε 7%.

3. Εξωτερική πολιτική

Αλ. Παπαρήγα
Είναι ασυμβίβαστη η κοινωνική ευημερία με την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ, ασυμβίβαστη η φιλειρηνική θέση της χώρας όσο είμαστε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάνει η Τουρκία.
Οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάζουν τακτική, αλλά δεν αλλάζουν στρατηγική.

Αλέξης Τσίπρας
Η κυβέρνηση στα εξωτερικά ακολουθεί πολιτική βασιλικότερη του βασιλέος, προσηλωμένη στις επιταγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ εντοπίζουμε απουσία πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν εισέλθει σε μία εξωφρενική κούρσα εξοπλισμών όχι προς όφελος της άμυνας, αλλά για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την καλή στάση των ΗΠΑ ή των Ευρωπαίων εταίρων. Η Ελλάδα είναι 13η στον κόσμο σε εξοπλιστικές δαπάνες.

Ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών
Γ. Παπανδρέου (απαντώντας σε ερώτηση του πρωθυπουργού):
Εσείς ήσαστε εκείνος που εκτίναξε το έλλειμμα και το χρέος. Είμαι αποφασισμένος για νοικοκύρεμα. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι 2,5-3 δισ. ευρώ και θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Κ. Καραμανλής (απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Παπανδρέου)
Έχω αποδείξει ότι δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Όλες τις υποθέσεις τις παρέπεμψα στη δικαιοσύνη. Βεβαίως θα ήθελα να έχω τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Θυμίζω τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο βασικό μέτοχο. Συνεργασία σημαίνει να κάτσουμε πραγματικά όλοι μαζί να μιλήσουμε πραγματικά, όχι πομφόλυγες.

Κ.Καραμανλής (απαντώντας σε ερώτηση της κ. Παπαρήγα)
Υπάρχουν ήδη πολύ βαρείς φόροι στα είδη πολυτελείας, απάντησε ο Κ.Καραμανλής, ενώ σχετικά χαμηλός είναι και ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβάλλεται στα είδη πρώτης ανάγκης. Οι λύσεις είναι: περιορισμός δημόσιας δαπάνης, πόλεμος στη φοροδιαφυγή και διαρθρωτικές αλλαγές.

Γ. Παπανδρέου (απαντώντας σε ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη):
Ως υπουργός Εξωτερικών δεν παρέδωσα σπιθαμή γης. Κατάφερα το μεγαλύτερο κατόρθωμα, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, όταν υπήρχε έντονη αντίδραση από μέλη της ΕΕ και από την Τουρκία. Οι πράξεις μου στην εξωτερική πολιτική τα λέει όλα.

Γ. Παπανδρέου (απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χρυσόγελου)
Το ΠΑΣΟΚ  θα παρουσιάσει στην Ευρώπη προτάσεις για τη μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.