Skip to main content

Στις Ακτές του Βοσπόρου … το Ciragan Palace

Το παλάτι Ciragan έχει ένα πραγματικά ζωηρόχρωμο παρελθόν που φθάνει πίσω στον 17ο αιώνα, όταν οι Κήποι Kazancioglu εκτείνονταν από την Besiktas μέχρι το Ortakoy.
Το παλάτι Ciragan έχει ένα πραγματικά ζωηρόχρωμο παρελθόν που φθάνει πίσω στον 17ο αιώνα, όταν οι Κήποι Kazancioglu  εκτείνονταν από την Besiktas μέχρι το Ortakoy

Η πρώτη βίλα πάνω στην ακτή χτίστηκε σε αυτούς τους κήπους το 1719 από τον Μεγάλο Vizier Ibrahim Pasha του Nevşehir για τη σύζυγό του Fatma Sultan.

Το 1834, ο σουλτάνος Mahmut ΙΙ αποφάσισε να κατεδαφίσει τη βίλα και να την αντικαταστήσει με ένα εξ ολοκλήρου νέο παλάτι. Και αυτό όμως καταστράφηκε το 1857 από τον σουλτάνο Abdülmecid για να χτίσει ένα ακόμη πιο νέο παλάτι, αλλά πέθανε το 1861 χωρίς να ολοκληρώσει τις εργασίες. Ο αδελφός του, σουλτάνος Abdülaziz, συνέχισε το όνειρο του αδελφού του για επέκταση και η κατασκευή του παλατιού Ciragan, που άρχισε το 1863, ολοκληρώθηκε τελικά το 1871.

Το παλάτι παρέμεινε ως βασιλική κατοικία μέχρι τις αρχές  του 20ου αιώνα. Το 1909, επιλέχτηκε ως ιδανικό σημείο για μια συνεδρίαση του τουρκικού Κοινοβουλίου. Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης τον Ιανουάριο του 1910, μια πυρκαγιά ξεκίνησε στη σοφίτα, και κατέστρεψε το εσωτερικό του παλατιού, σημαντικές αντίκες, έργα τέχνης και βιβλία. Προς το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κωνσταντινούπολης, το κατεστραμμένο παλάτι χρησιμοποιήθηκε από το σώμα των Γάλλων μηχανικών στρατού. Το 1987 ξεκίνησε η αποκατάσταση του Ciragan, όπως και η κατασκευή ενός παρακείμενου ξενοδοχείου, το οποίο άνοιξε το 1990.