Skip to main content

Στις 31.12.2009 διακόπτει την παραγωγική της διαδικασία η ΤΕΞΑΠΡΕΤ

Μαύρα Χριστούγεννα για τους 85 εργαζόμενους της ΤΕΞΑΠΡΕΤ, καθώς η διοίκηση αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή, γιατί οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην κλωστοϋφαντουργία και της
Λουκέτο στην παραγωγική διαδικασία βάζει στο τέλος του χρόνου η ΤΕΞΑΠΡΕΤ, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στον κλάδο και επιδεινώθηκαν εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το διοικητικό συμβούλιο της Τεξαπρέτ γνωστοποιεί ότι θα προχωρήσει στη λήψη  ομολογιακού δανείου, ώστε να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να καλύψει τα ασφάλιστρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009, ενώ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα ακίνητά της, για να εξασφαλίσει έσοδα για τις υποχρεώσεις της εταιρίας στο μέλλον. Οι εργαζόμενοι στην Τεξαπρέτ ανέρχονται σε 85 σήμερα. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής στο εξωτερικό. Πρόεδρος της εταιρίας είναι ο κ. Μωυσής Καράσσο και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Σόλων Καράσσο και η έδρα της εταιρίας είναι στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Τεξαπρετ αναλύει στην ανακοίνωσή της, τους λόγους που την οδήγησαν στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη τόσο για την εταιρία όσο και για τους εργαζόμενους:

1. Οι δυσμενείς συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν άφησαν αλώβητη την ελληνική κλωστοϋφαντουργία η οποία από ετών δεχόταν ήδη τον αθέμιτο ανταγωνισμό φθηνών αλλά όχι ποιοτικών προϊόντων τρίτων χωρών. Όλοι οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας στην εγχώρια αγορά και οι πιέσεις, που η κρίση αυτή ασκούσε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δεν επέτρεπαν προβλέψεις ταχείας εξόδου από την ύφεση.

Οι συνθήκες στην αγορά του ετοίμου ενδύματος παραμένουν δύσκολες, λόγω της έλλειψης ρευστότητας του καταναλωτικού κοινού, της συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών και της μείωσης της ζήτησης που όλα αυτά συνεπάγονται. Παραδοσιακοί πελάτες της εταιρείας, για λόγους μείωσης του εργατικού κόστους τους, μετέφεραν την παραγωγή ενδυμάτων σε γειτονικές χώρες με συνέπεια τον περιορισμό της συνολικής ζήτησης για υπηρεσίες βαφής και χημικοτεχνικής επεξεργασίας των υφασμάτων.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε επώδυνα μέτρα διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης, όπως η μείωση του αριθμού του προσωπικού και του χρόνου εργασίας του. Ο ορθολογισμός του κόστους των αναλωθέντων χημικών και των χρωμάτων της παραγωγής που επετεύχθη και η επιμέρους μείωση των δαπανών ωστόσο δεν μπόρεσαν να φέρουν την εταιρεία σε τροχιά ανάκαμψης. Ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου της χρήσεως προβλέπεται να είναι μειωμένος σε ποσοστό -35% περίπου έναντι της προηγούμενης χρήσης 2008 και σε ποσοστό -50% περίπου έναντι του 2007, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά και οι συνολικές επισφάλειες της εταιρίας.

3. Η εταιρία θα σταματήσει, στο τέλος του έτους τη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου της, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα κεντρικά γραφεία και το λογιστήριο για εισπράξεις, πληρωμές, παραλαβές, παραδόσεις.

4. Άμεσος στόχος της διοίκησης είναι η αξιοποίηση των ακινήτων της εταιρείας και των τεράστιων αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως ενοικίαση, real estate, και προς τον σκοπό αυτό θα κινηθούν στις επόμενες ημέρες οι σχετικές διαδικασίες.

5. Μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρχουν άλλες πλην αυτές προς το προσωπικό και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στην εταιρεία, ενώ η εκμετάλλευση των ακινήτων της μπορεί να της αποφέρει έσοδα για την κάλυψη των λοιπών υποχρεώσεων στο μέλλον.

6. Κάτω από αυτό το αβέβαιο για την κλωστοϋφαντουργία καθεστώς λειτουργίας, οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας που επωμίζονται και τις ευθύνες διοίκησης θα προχωρήσουν στη σύναψη δανεισμού για την αγορά ομολογιών εκδόσεως της εταιρείας με το προϊόν του οποίου θα καλυφθούν άμεσα οι υποχρεώσεις αποδοχών και αποζημιώσεων μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2009 του προσωπικού και των ασφαλιστικών εισφορών.