Skip to main content

Στις 26 και 27 Μαΐου οι πρυτανικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη

Οι πρυτανικές εκλογές για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν στις 26 και 27 Μαΐου αντίστοιχα.
Οι εκλογές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών (2010 - 2014) μεταφέρονται στις 26 Μαΐου, σύμφωνα με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Σκοπός της αλλαγής είναι να μην πραγματοποιηθούν την προπαραμονή των φοιτητικών εκλογών της 19ης Μαΐου.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. και θα λήξει στις 7.30 μ.μ. Εάν κάποιος από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του εκλεκτορικού σώματος ή σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα, τις ίδιες ώρες, μεταξύ των δύο ψηφοδελτίων που πλειοψήφησαν κατά την πρώτη ψηφοφορία. Με βάση την ίδια απόφαση παρατείνεται και η κατάθεση υποψηφιοτήτων μέχρι τις 10 Μαΐου.

Το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα για το ΑΠΘ, «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο Επιμένει Ακαδημαϊκά», υπό τον καθηγητή, Ιωάννη Μυλόπουλο, κατέθεσε τη διαφωνία του με την απόφαση αλλαγής ημερομηνίας των εκλογών (αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί ο σεβασμός στις υποχρεώσεις του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, καθώς και ότι τίθεται σε κίνδυνο η συμμετοχή στην ψηφοφορία.

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές στο ΑΠΘ, εφτά σχήματα:

- «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο Επιμένει Ακαδημαϊκά», υπό τον καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών, Ιωάννη Μυλόπουλο,

- Η «Ακαδημαϊκή Κίνηση ΑΠΘ» υπό τον καθηγητή Φυσικής, Στέργιο Λογοθετίδη,

- «Το Πανεπιστήμιο ως ιδέα και ως πράξη», με επικεφαλής τον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής, Σωκράτη Δεληβογιατζή,

- «Ένα βιώσιμο, δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το Αριστοτέλειο για την παιδεία και την κοινωνία», με υποψήφιο πρύτανη τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Νίκο Καλογήρου,

- Το «Αδέσμευτο πανεπιστημιακό Ψηφοδέλτιο», με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας, Βασιλική Δεληγιάννη - Κουιμτζή,

- Το «Συμμετοχικό, Ανοιχτό και Δημιουργικό ΑΠΘ», με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας, Ανέστη Φιλιππίδη και

- Η «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ», με επικεφαλής τον καθηγητή Ιστορίας, Γιώργο Μαργαρίτη.

Τα δύο τελευταία σχήματα παρουσίασαν σήμερα τους υποψηφίους και τις θέσεις τους, σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο. Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις στο «Συμμετοχικό, Ανοιχτό και Δημιουργικό ΑΠΘ» είναι η καθηγήτρια Νεογνολογίας της Ιατρικής Σχολής, Βασιλική Δρόσου - Αγακίδου, ο καθηγητής Τεχνικής Γεωδαισίας του Πολυτεχνείου, Παρασκευάς Σαββαϊδης και ο καθηγητής Στατιστικής της ΝΟΠΕ, Θεόδωρος Χατζηπαντελής.

Ο υποψήφιος πρύτανης, Ανέστης Φιλιππίδης, δήλωσε ότι το σχήμα στοχεύει μεταξύ άλλων στην πρωτοπορία της έρευνας, στην ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού και στην οργάνωση της διοίκησης του πανεπιστημίου, που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και την αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα, το υποψήφιο σχήμα θα εισηγηθεί τη θεσμοθέτηση νέων Επιτροπών της Συγκλήτου, όπως της Επιτροπής Αποτελεσματικότητας για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης, που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού. Επίσης, θα εισηγηθεί τη θεσμοθέτηση πανεπιστημιακού Συνηγόρου, με εκπρόσωπο μία προσωπικότητα που θα επιλέγει το τμήμα Νομικής, και θα αποτελεί τον διαμεσολαβητή μεταξύ προσωπικού και των φοιτητών, με τη διοίκηση.

Στην «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ» υποψήφιοι αντιπρυτάνεις είναι ο καθηγητής Γεωπονικής, Νίκος Νικολάου, η καθηγήτρια Γεωλογίας, Ελευθερία Παπαδημητρίου, και ο αναπληρωτής καθηγητής Μαθηματικών, Γιώργος Τσακλίδης.

Ο υποψήφιος πρύτανης, Γιώργος Μαργαρίτης, δήλωσε ότι οι πρυτανικές αρχές δεν πρέπει να αρκούνται στα διαχειριστικά τους καθήκοντα, αλλά να αντιστέκονται στα προβλήματα που προκύπτουν από την αποδόμηση των πανεπιστημίων, να πρωτοστατούν και να συσπειρώνουν την πανεπιστημιακή κοινότητα για την προάσπιση των μορφωτικών της δικαιωμάτων. Χαρακτήρισε αφελή την τοποθέτηση των υπόλοιπων σχημάτων να θέτουν τον εαυτό τους εκτός κομματικών παρατάξεων και να εφευρίσκουν νέους όρους για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο ΑΠΘ.

Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 27 Μαΐου, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και η κατάθεση υποψηφιοτήτων λήγει στις 13 Μαΐου.