Skip to main content

Στις 22 Φεβρουαρίου η δίκη για την υπόθεση της ΔΕΚΑ

Στις 22 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), που ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με κατηγορούμενους, για τρίτη φ
Στις 22 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), που ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με κατηγορούμενους, για τρίτη φορά στο εδώλιο, τα πρώην μέλη του ΔΣ της επιχείρησης.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου που αφορά αγορές, από τη ΔΕΚΑ, μετοχών μεγάλων επιχειρήσεων με κρατική συμμετοχή, την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου 2000 που είχαν ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με την κατηγορία- να ανεβεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, ενόψει βουλευτικών εκλογών. Η πτώση των τιμών που είχε ακολουθήσει μετά τις εκλογές, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είχε προκαλέσει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο.

Από το δικαστήριο απουσίαζε για λόγους υγείας ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας στη δίκη, καθώς είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υπέβαλε με την έναρξη της διαδικασίας σειρά ενστάσεων, ζητώντας να κηρυχθεί απαράδεκτη η δίωξη που ασκήθηκε στα πρώην μέλη της Διοίκησης της ΔΕΚΑ, με βασικό σκεπτικό ότι ο ρόλος τους ήταν γνωμοδοτικός και ότι τις αποφάσεις για αγοραπωλησίες μετοχών τις ελάμβανε ο υπουργός Οικονομίας.

Η υπόθεση βρίσκεται για τρίτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου μετά από δύο αναιρέσεις που άσκησε ο Άρειος Πάγος σε ισάριθμες απαλλακτικές αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.