Skip to main content

Στις 20 Μαρτίου ή στις 2 Απριλίου θα κριθεί το ελληνικό ζήτημα

Αν η Αθήνα βάλει την υπογραφή της σε αφορολόγητο (κυρίως) και σε δύο – τρία ακόμα μέτρα που της ζητούνται, τότε θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα λύση.

Σημειώστε στο ημερολόγιο σας δύο νέες κρίσιμες ημερομηνίες, αν και ξέρουμε ότι πλέον «ακούγεται» πολύ κουραστικό, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και το πότε θα πρέπει να αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις, σχετικά με την πορεία του:

1. Στις 20 Μαρτίου οπότε υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup (θα έχουν τελειώσει και οι ολλανδικές εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται)

2. Στις 7 Απριλίου οπότε υπάρχει άτυπο Eurogroup, το οποίο ωστόσο μπορεί να αποβεί κομβικό για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Γιατί τις αναφέρουμε; Διότι από τη στιγμή που το ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει με το συμβολικό ποσό των 5 δις στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται ότι «κάτι» κινείται σε επίπεδο δανειστών. Κι αυτό αναμένεται να αποδειχθεί στη πράξη τι σημαίνει σε μια από αυτές τις δύο ημερομηνίες, όπως όλα δείχνουν.

Ολα δείχνουν ότι αν η Αθήνα βάλει την υπογραφή της σε αφορολόγητο (κυρίως) και σε δύο – τρία ακόμα μέτρα που της ζητούνται, τότε θα μπορούσε σε μια από αυτές τις συνεδριάσεις να βρεθεί η πολυπόθητη λύση, να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και συν τοις άλλοις να προλάβει η χώρα και ένα μεγάλο κομμάτι από το πρόγραμμα χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η Αθήνα αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να ζητά όσο το δυνατόν καλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη από τους δανειστές, για να μπορέσει να ψηφίσει τα μέτρα αυτά και όλα δείχνουν ότι με την επιστροφή της τρόικας, την άλλη εβδομάδα, μάλλον θα τα εξασφαλίσει. Κι άρα, έτσι, θα μπούμε στην τελική ευθεία.