Skip to main content

Στις 16 Ιανουαρίου η πώληση των έξι ακινήτων της ΕΒΖ στην Ελλάδα

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να υποβάλλουν τις οικονομικές τους προσφορές για καθένα από αυτά τα έξι ακίνητα μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017.

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η πώληση των μη παραγωγικών ακινήτων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να υποβάλλουν τις οικονομικές τους προσφορές για καθένα από αυτά τα έξι ακίνητα μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017, στα γραφεία της Πειραιώς Real Estate, λαμβάνοντας ως δεδομένο το κατώτερο τίμημα, που έχει οριστεί μετά την εκτίμηση ανεξάρτητου συμβούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πέρας αυτής της διαδικασίας οι δύο πρώτοι πλειοδότες θα ειδοποιηθούν ότι έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ώστε εάν επιθυμούν να υποβάλλουν νέα βελτιωμένη προσφορά. 

Ο κατάλογος και η ταυτότητα των υπό πώληση ακινήτων έχουν ως ακολούθως:

1. Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 381,7 στρεμμάτων στην περιοχή του Συκουρίου, επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 27 στρεμμάτων –τα 12,1 στρέμματα αφορούν παραγωγικούς χώρους και τα 14,9 στρέμματα αποθήκες και χώρους γραφείων.

2. Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 691,4 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 51,2 στρεμμάτων –τα 44 στρέμματα είναι χώροι παραγωγής και τα 7,1 στρέμματα αποθήκες και χώροι γραφείων.

3. Ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που διατίθεται με ελάχιστη τιμή τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 83,5 στρεμμάτων, στο οποίο υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1702 τετρ. μέτρων.

4. Ημιτελές ακίνητο οκτώ ορόφων και δύο υπογείων, στην οδό Κουντουριώτη 9, στη Θεσσαλονίκη, απέναντι ακριβώς από το λιμάνι, έναντι τουλάχιστον 2,9 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 και δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.

5. Διαμέρισμα 3ου ορόφου, εμβαδού 123,55 τετρ. μέτρων, στην οδό Σκουφά 52, στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας. Η ελάχιστη τιμή ορίζεται στις 260.00 ευρώ.

6. Χώροι γραφείων στην οδό Μητροπόλεως 34 γωνία με την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας. Πρόκειται για τον 5ο και τον 6ο όροφο, εμβαδού 761,82 και 659,44 τετρ. μέτρων αντιστοίχως. Η ελάχιστη τιμή καθορίζεται στα 2,73 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση των ακινήτων εντάσσεται στη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών της ΕΒΖ που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην εταιρία, το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πώληση των δύο ζαχαρουργείων που η ΕΒΖ διαθέτει στη Σερβία, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2017.

Κρίσιμη εβδομάδα

Στο μεταξύ κρίσιμη είναι η τελευταία εβδομάδα του χρόνου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι οι αγρότες θα εισπράξουν μέχρι την Παρασκευή έναντι των οφειλομένων για την παραγωγή ζαχαρότευτλων του 2016. Κάτι που επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της εταιρίας Χρήστος Ρώσσιος, ο οποίος την Τετάρτη θα είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσοστό της πληρωμής έναντι των οφειλών.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι σημαντικό διότι οι αγρότες που είχαν συνηθίσει να εισπράττουν μέσα σε λίγους μήνες το αντίτιμο της παραγωγής τους αναγκάστηκαν να περιμένουν ένα χρόνο για να εξοφληθούν μόλις πριν από λίγες ημέρες τα οφειλόμενα για τη σοδειά του 2015 και γι’ αυτό απείλησαν με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αυτή η οικονομική δυστοκία οδήγησε πολλούς τευτλοπαραγωγούς να μη σπείρουν για το 2016 προκαλώντας ανισορροπία στην παραγωγική διαδικασία της ΕΒΖ, κάτι που η διοίκηση της εταιρίας επιθυμεί να αποκαταστήσει. Σε σημαντικό βαθμό αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό όριο των πληρωμών της παραγωγής του 2016. Με δεδομένο ότι οι σχετικές αποφάσεις των τευτλοπαραγωγών για τη σπορά λαμβάνονται τους δύο - τρεις πρώτους μήνες του χρόνου οι παραγωγοί ζητούν την πολύ γρήγορη εξόφλησή τους, ώστε να εκτιμήσουν θετικά τις προτάσεις της εταιρίας.