Skip to main content

Στήριξη των Γερμανών στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας Ελλάδος και Γερμανίας, καθώς και η κοινή βούλησή τους για συνέχιση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας επιβεβαιώθηκαν στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, ο Γερμανός αντικαγκελάριος εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

«Μεγάλο μέρος της συζήτησής μας κινήθηκε γύρω από τα θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση, η οποία απασχολεί κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε πως ανέπτυξε στον κ. Βεστερβέλε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί μέσα από το πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, ώστε «να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα και να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας και να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο βιώσιμη και πιο δίκαιη».

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με το Γερμανό αντικαγκελάριο θέματα της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, έχουμε εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας που δίνει σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και μια πιο ισχυρή Ευρώπη στο διεθνές στερέωμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στον κ. Βεστερβέλε την ελληνική πρωτοβουλία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014 και είπε ότι «θεωρούμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναδείξει περαιτέρω στα Δυτικά Βαλκάνια το κατ΄εξοχήν χαρακτηριστικό της γνώρισμα ότι αποτελεί χώρο ασφάλειας και δημοκρατικών αξιών και επισήμανε ότι το 2014 δεν είναι μόνο όραμα για μια ενοποιημένη Ευρώπη, αλλά είναι και σημαντική εγγύηση για την εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών στην περιοχή».

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, την ονομασία της ΠΓΔΜ (με τον πρωθυπουργό να δηλώνει την διάθεση της Ελλάδας για αμοιβαίως αποδεκτή λύση, στό πλαίσιο της εθνικής κόκκινης γραμμής που έχει χαραχτεί) το Ιράν αλλά και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Λονδίνου για το Αφγανιστάν.

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζήτησαν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης κι ο ίδιος ενημέρωσε για τα μέτρα της κυβέρνησης, ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτική ασύλου και υποδοχής των λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα.

Ο Γκ. Βεστερβέλε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή όπου είχε επαφές και με τις δύο πλευρές.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών της. Η κρίση αυτή έχει επιφέρει δυσκολίες σε όλες τις χώρες, είδα ότι η Ελλάδα είναι ακράδαντα αποφασισμένη και εγώ τη στηρίζω να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», είπε ο κ. Βεστερβέλε.

Και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες, ενώ διατύπωσε την ευχή να επιτύχουν αυτές.

«Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά κατηγορηματικά και προς όφελος της ΕΕ, καθώς είναι θέμα σταθερότητας και για τη χώρα αλλά και για την Ενωση, είπε ο κ. Βεστερβέλε, εκφράζοντας τη στήριξή του, ακόμα μία φορά, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός μού εξήγησε το πρόγραμμα, είμαι αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι αυτό το πρόγραμμα εγκυμονεί νέες ευκαιρίες, οι οποίες θα πάρουν σάρκα και οστά, εφόσον το πρόγραμμα στηριχθεί από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι - και γι΄αυτό είμαι εδώ - θέλουμε να εκφράσουμε την απεριόριστη εμπιστοσύνη μας στην ελληνική κυβέρνηση και άνευ όρων στα μέτρα και τον πρωθυπουργό. Θέλουμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να συμπαρασταθούμε σε αυτήν», τόνισε.

Τέλος ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό θέματα της διεθνούς Ατζέντας όπου και, όπως είπε, διαπιστώθηκε εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων.