Skip to main content

Στήριξη των εξαγωγών ζητά ο ΣΕΒΕ

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 ανέδειξε τη διαχρονική αποδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών καθώς και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 ανέδειξε τη διαχρονική αποδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών καθώς και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαίωσε επίσης με τον πιο σαφή τρόπο την πάγια θέση του ΣΕΒΕ για επιτακτική ανάγκη στοχευμένης ενίσχυσης της εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Β.Θωμαίδης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΕΒΕ, έκανε μία σημαντική προσπάθεια για τη στήριξη του ελληνικού εξαγωγικού δυναμικού. Αυτή η προσπάθεια έγινε, είτε με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και φορείς, είτε με θεσμικές συνεργασίες, είτε με εκδηλώσεις-ημερίδες, είτε με νέες καινοτόμες δράσεις εξωστρέφειας, είτε με εντονότερη ενεργό παρουσία μας στην περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων που ανέκυψε από τον Οκτώβριο του 2008, όταν οι ελληνικές τράπεζες περιόρισαν σημαντικά την πιστωτική τους επέκταση και συνεπώς την ρευστότητα της αγοράς, ο ΣΕΒΕ προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού, να παρέμβει αποτελεσματικά για την επίλυση του θέματος, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεώργιο Προβόπουλο και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Επιπρόσθετα, έδωσε μάχη και πέτυχε τον μη αποκλεισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και την παράταση καταβολής δόσεων σε δάνεια για πάγια και κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών.

Παράλληλα,  από τις αρχές του 2008 μέχρι και σήμερα, όλοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο, εισαγωγείς και εξαγωγείς, αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα στη δραστηριότητά τους, η οποία οφειλόταν στην απόφαση και στη διαδικασία της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες. Ο ΣΕΒΕ, από την πρώτη στιγμή παρενέβη, διαμαρτυρήθηκε έντονα, απέστειλε εξώδικα αλλά και είχε συζητήσεις τόσο με τη διοίκηση, όσο και με το προσωπικό του ΟΛΘ, με σκοπό την προσέγγιση των δύο πλευρών και την ανεύρεση μίας λύσης στο θέμα που προέκυψε, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία του λιμανιού και μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ήδη φθίνουσα εμπορική δραστηριότητα των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων.

Η διεθνής οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον όγκο του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου, γεγονός που αντανακλά τις δυσκολίες και τις οικονομικές πιέσεις που δεχόμαστε όλοι μας, ως άμεσοι αποδέκτες των επιπτώσεων. Μέσα σε αυτή την πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, έπρεπε να αντιμετωπιστούν και άλλα πολλά προβλήματα στην καθημερινή επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Ο ΣΕΒΕ παρενέβη επανειλημμένα για την επίλυση αυτών των καίριων οικονομικών θεμάτων που απασχολούν τους Έλληνες εξαγωγείς, όπως στην περίπτωση της καθυστέρησης της επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου του Φ.Π.Α. σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και της  διεύρυνσης του ορίου απαλλαγής στο Ειδικό Διπλότυπο Απαλλαγής. Παρενέβη επίσης για την επίλυση τελωνειακών προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά σε ένα πολύ μεγάλο πλήθος εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Καινοτόμο πρωτοβουλία εμπέδωσης της μακρόχρονης και στενής συνεργασίας του ΣΕΒΕ με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του  Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προς όφελος των εξαγωγικών επιχειρηματικών μονάδων, αποτέλεσε η θεσμική συνεργασία του ΣΕΒΕ με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, η οποία επικυρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα του ηλεκτρονικού τελωνείου.

Ακόμα, ο ΣΕΒΕ, από το καλοκαίρι του 2008 ασχολήθηκε έντονα με τα προβλήματα στις εξαγωγές στην αγορά της Ρωσίας, και συγκεκριμένα στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε, αφενός να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στις ρωσικές απαιτήσεις οι Έλληνες παραγωγοί, έμποροι φυτοπροστατευτικών προϊόντων και οι εξαγωγείς προϊόντων φυτικής προέλευσης στη Ρωσική Ομοσπονδία και, αφετέρου, να εγκριθούν από τη ρωσική πλευρά ως αρμόδια να χορηγούν το πιστοποιητικό ασφαλείας διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς τα τρία κρατικά που είχαν εγκριθεί με υπόδειξη του Υπουργείου δεν διαθέτουν την επαρκή υποδομή.

Επιπλέον, σχεδίασε και υλοποίησε καινοτόμες δράσεις εξωστρέφειας για τα μέλη του και όχι μόνο, με αποκορύφωμα τη διεθνή διοργάνωση: GREECE REACHING GLOBAL MARKETS : International Meeting on Food & Beverages, για τον κλάδο Τροφίμων & Ποτών. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, εκτός από το συνεδριακό τμήμα, δόθηκε η δυνατότητα σε περίπου 100 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν συνολικά 1.000 επιχειρηματικά ραντεβού με εισαγωγείς από τις αγορές της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ουκρανίας και των Η.Π.Α. Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΣΕΒΕ για προσέγγιση νέων αγορών-στόχων και πρακτικής εφαρμογής του Regional Marketing. 

Με αφορμή την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, αλλά και την ικανοποίηση από την πλευρά των συμμετεχόντων, ο ΣΕΒΕ σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον ανάλογες διεθνείς διοργανώσεις, όχι  μόνο για τον κλάδο τροφίμων-ποτών, αλλά και για άλλους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σε αγορές στόχους κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.