Skip to main content

Στήριξη των άμεσων διαπραγματεύσεων στο Μεσανατολικό ζητά ο Μπαν Κι Μουν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες των αραβικών κρατών να υποστηρίξουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που πρότειναν οι ΗΠΑ ανάμεσα στο Ισραήλ και τους
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες των αραβικών κρατών να υποστηρίξουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που πρότειναν οι ΗΠΑ ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σύρτη της Λιβύης.

«Θα τους προτρέψω να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς. Είναι ζωτικής σημασίας οι αραβικές χώρες να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας στην οποία οι συζητήσεις μπορούν να επιτύχουν», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί μία δίκαιη και συνολική λύση στη σύγκρουση. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση», πρόσθεσε ο Μπαν Κι Μουν.

«Όπως ανέφερα στο Κουαρτέτο, οι συνομιλίες πρέπει να προχωρήσουν και να οδηγήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ο στόχος πρέπει να είναι η επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν το τελικό καθεστώς (μιας συμφωνίας για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος) μέσα σε 24 μήνες», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Τηλεδιάσκεψη Ομπάμα, Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπράουν για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα το Ιράν και τη Μέση Ανατολή με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν «τα προσεχή μέτρα» που πρέπει να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα έναντι του Ιράν, και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και τα θέματα της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Η κ. Μέρκελ καθώς και οι κ. Σαρκοζί και Μπράουν εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους στον Αμερικανό πρόεδρο για τη μεγάλη επιτυχία του στην επίλυση του φλέγοντος για τις ΗΠΑ θέματος της υγείας, πρόσθεσε ο κ. Γκιμπς.