Skip to main content

«Στήριξη της Ελλάδας είναι στήριξη του ευρώ»

Το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί μόνον υποστήριξη για την Ελλάδα, αλλά επίσης για το ευρώ, την οικονομία και την αγοραστική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ.
«Το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί μόνον υποστήριξη για την Ελλάδα, αλλά επίσης για το Ευρώ, την Οικονομία και την αγοραστική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε το μεσημέρι, στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος, Γιόζεφ Πρελ, μετά τη συνάντησή του με τις διοικήσεις αυστριακών τραπεζών για την απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός, χωρίς αυτό το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε το Σαββατοκύριακο, θα επερχόταν καταστροφή.
«Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύθηκε μια γενική πυρκαγιά».

Ο κ. Πρελ εκτιμά πως οι τράπεζες, τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ευρώπη, γενικότερα, πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο στη διάσωση της ελληνικής Οικονομίας, και προς τούτο, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι αυστριακές τράπεζες δεν θα συμμετάσχουν σε κερδοσκοπίες με ελληνικά κρατικά ομόλογα και ότι θα συνεργασθούν με την αυστριακή κυβέρνηση για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εξέφρασε την ικανοποίησή του, διαπιστώνοντας, όπως είπε, μία πραγματική αλλαγή πλεύσης, στο «άνευ προηγουμένου σε σκληρότητα πρόγραμμα λιτότητας», που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη συμφωνία, στην Αθήνα, της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της Ευρωπαικής Επιτροπής, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Αυστρία ανακοίνωσε χθες τη συμμετοχή, που της αναλογεί και είναι ύψους 2,28-2,29 δισ. Ευρώ για τρία χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Χάνες ΄Αντρος, πρώην υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας, Μπρούνο Κράισκι, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, ασκεί έντονη κριτική στην «πολύ μεγάλη καθυστέρηση» που υπήρξε στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως ήταν «η χειρότερη διαχείριση κρίσης εδώ και δεκαετίες» και υπογραμμίζοντας ότι «η φωτιά θα έπρεπε να είχε σβήσει πριν αρχίσει να ανάβει».

Εξάλλου, το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, της αυστριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αυστρία για την βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, δήλωσε πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αυστριακών είναι εναντίον, και πως η Ελλάδα είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου και ως εκ τούτου ο ίδιος απαιτεί τον αποκλεισμό ολόκληρου του Μεσογειακού χώρου από την Ευρωζώνη.

Τις θέσεις του αρχηγού της ακροδεξιάς φέρεται να συμμερίζονται και να προβάλουν, εμμέσως πριν σαφώς, τα τελευταία 24ωρα, και οι αυστριακές μπουλβάρ εφημερίδες, καλλιεργώντας κλίμα κατά της Ελλάδας, με πρωτοσέλιδους τίτλους και συνθηματολογίες, όπως οι σημερινοί «Θα προσαχθεί σε δικαστήριο η πολιτική συμμορία της Αθήνας;», ή «Οι πειρατές της Ευρώπης».